Αντιμέτωποι με μια νέα εποχή γεμάτη προκλήσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν προετοιμάζεται για μια κρίσιμη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο την Ουκρανική κρίση.
Μακρόν προς Τραμπ: Στρατηγική Συμφωνία και Αντιμετώπιση Προκλήσεων
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επεσήμανε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκοντας να αναδείξει την κοινή βάση των στρατηγικών συμφερόντων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων.
Σε διαδικτυακή συζήτηση με πολίτες, τόνισε πως «τα στρατηγικά συμφέροντά του είναι τα ίδια με τα δικά μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συντονισμένη δράση.
Επιπλέον, ο Μακρόν σκοπεύει να προειδοποιήσει τον Τραμπ για τους κινδύνους μιας «αδύναμης» στάσης απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα υπονόμευε την αξιοπιστία των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση χωρών όπως η Κίνα και το Ιράν. «Θα του πω: Δεν μπορεί να είσαι αδύναμος απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν. Δεν είσαι εσύ αυτό, δεν είναι αυτό το συμφέρον σου. Πώς θα είσαι στη συνέχεια αξιόπιστος απέναντι στην Κίνα, εάν είσαι αδύναμος απέναντι στον Πούτιν;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναγνωρίζοντας την προσωπικότητα του Τραμπ, ο Μακρόν δήλωσε: «Γνωρίζω τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι κάποιος που τον σέβομαι και με σέβεται», εξηγώντας ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί ο Αμερικανός πρόεδρος είναι συχνά μέρος της στρατηγικής του για την επίτευξη συμφωνιών.
Η Γαλλία σε Ετοιμότητα για μια Νέα Εποχή
Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι «κατά κάποιο τρόπο είμαστε ήδη σε πόλεμο και θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πολέμους που ενδεχομένως θα έρθουν», καλώντας σε εγρήγορση και προετοιμασία.
Μετά από συνάντηση με τους ηγέτες των γαλλικών πολιτικών κομμάτων, ο Μακρόν τόνισε την ανάγκη για μια ξεκάθαρη γαλλική φωνή στην Ουκρανική κρίση.
«Απόψε χτυπώ κατά κάποιον τρόπο το σήμα κινδύνου επειδή έχω την πεποίθηση ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Θα μας επιβάλει επιλογές», εξήγησε, τονίζοντας την ανάγκη για αναθεώρηση των οικονομικών και εθνικών προτεραιοτήτων, και υπογραμμίζοντας την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη.
Αναγνώρισε τις δυσκολίες στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, αλλά πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά δεν απέκλεισε τη συμμετοχή σε μια ειρηνευτική δύναμη ή την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας.