Ποιες υπηρεσίες είχαν πληροφορίες σχετικά με τον Σαουδάραβα Ταλέμπ Α., ο οποίος προκάλεσε το θάνατο στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου πριν από μερικές ημέρες; Καθώς οι λεπτομέρειες για τη ζωή και τη δράση του 50χρονου ψυχιάτρου στη Γερμανία έρχονται στο φως, πληθαίνουν τα ερωτήματα για τη διαχείριση των πληροφοριών από τις αρμόδιες αρχές.
Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, ανακοίνωσε την έναρξη μιας εκτενούς έρευνας, προκειμένου «να διερευνηθούν όλα τα κρίσιμα στοιχεία» και να εξεταστούν προσεκτικά οι ενδείξεις που ίσως υπήρχαν στο παρελθόν, καθώς και ο τρόπος που αυτές παρακολουθήθηκαν.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) δήλωσε ότι το καλοκαίρι του 2023 έλαβε πληροφορίες για τον υποτιθέμενο δράστη μέσω κοινωνικών δικτύων. Η BAMF ανέφερε ότι αυτές οι πληροφορίες λήφθηκαν σοβαρά υπόψη, αλλά και ότι η υπηρεσία δεν έχει ανακριτικές αρμοδιότητες. Έτσι, παρέπεμψε τις αναφορές στις αρμόδιες αρχές, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ο αρχηγός της Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος (BKA), Χόλγκερ Μουνχ, χαρακτήρισε την πληροφορία που έφτασε από την Σαουδική Αραβία το Νοέμβριο του 2023 ως «εντελώς μη-τυπικό μοτίβο». «Η αστυνομία στη Σαξονία-‘Ανχαλτ έλαβε τα κατάλληλα ανακριτικά μέτρα, αλλά η κατάσταση παρέμενε συγκεχυμένη. Ο Ταλέμπ Α. είχε διάφορες επαφές με τις αρχές και ήταν γνωστός για απειλές, αλλά όχι για βίαιες πράξεις», δήλωσε ο Μουνχ στο ZDF. Εν τω μεταξύ, το Der Spiegel ανέφερε ότι ο Ταλέμπ Α. είχε απειλήσει μέσω του «Χ» ότι «η Γερμανία θα πληρώσει το τίμημα για την μεταχείριση των προσφύγων που έρχονται από τη Σαουδική Αραβία». Ο αρχηγός της BKA τόνισε ότι όλα θα πρέπει να ελεγχθούν ξανά, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι αρχές είχαν παραλείψει κάτι σημαντικό. «Έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς μη-τυπικό μοτίβο και θα πρέπει να το αναλύσουμε προσεκτικά», πρόσθεσε.
Ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο Ταλέμπ Α. είχε προγενέστερη επαφή με τις αρχές από το 2013, όταν καταδικάστηκε για απειλές διάπραξης εγκλημάτων. Παρά την καταδίκη του το 2016, το αίτημά του για πολιτικό άσυλο έγινε αποδεκτό εντός τεσσάρων μηνών. Αργότερα, καταδικάστηκε για κατάχρηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης, ενώ μία ημέρα πριν από την επίθεση στην αγορά του Μαγδεμβούργου έπρεπε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για αυτή την υπόθεση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ARD, ο 50χρονος ψυχίατρος είχε «εδώ και χρόνια» αντιπαραθέσεις με το Κεντρικό Συμβούλιο Πρώην Μουσουλμάνων και την οργάνωση «Secular Refugee Aid». Η πρόεδρος της οργάνωσης, Μίνα Αχάντι, επισήμανε ότι ο Ταλέμπ Α. επανειλημμένα αμφισβητούσε τις επιλογές της οργάνωσης όσον αφορά την υποστήριξη των προσφύγων και κατηγορούσε συγκεκριμένους ακτιβιστές.
Το 2023, μάλιστα, υπήρξε μια νομική διαμάχη στην οποία ο Ταλέμπ Α. έχασε. Στην αίθουσα του δικαστηρίου, δήλωσε οργισμένα ότι θα «έσωζε την Ευρώπη από τον εξισλαμισμό», καθώς δεν μπορούσαν να το κάνουν τα γερμανικά δικαστήρια. Ένας υπάλληλος της οργάνωσης είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του λόγω των αναρτήσεών του στο «Χ», στις οποίες αναφερόταν ότι η αστυνομία είναι «οδηγός του ισλαμισμού στην Γερμανία».
Η υπόθεση του Ταλέμπ Α. θα αναδειχθεί στις 30 Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Εσωτερικών και την Επιτροπή Ελέγχου της Bundestag. «Δύο ημέρες μετά το ανείπωτο έγκλημα, αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες για τον δράστη, οι οποίες δεν ταιριάζουν με το παραδοσιακό μοτίβο και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αποδοτικότητα των αρχών ασφαλείας σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο στη Σαξονία-‘Ανχαλτ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ντιρκ Βίζε.