Μ. Ανατολή: Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Άσαντ

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο πρώην πρόεδρος της Συρίας, έφτασε στη Μόσχα», ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ, φέρνοντας στο προσκήνιο την τύχη του πρώην ηγέτη. «Η Ρωσία του έχει προσφέρει ανθρωπιστική ασυλία», προσέθεσαν. Ο Άσαντ αναγκάστηκε να φύγει από τη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, αφού η κυβέρνησή του κατέρρευσε δυνάμει μιας ταχείας επίθεσης των ανταρτών, τερματίζοντας έτσι 24 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης.

Με την αποχώρηση του Άσαντ, βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν οικογένειες να προχωρούν σε λεηλασίες στα προεδρικά ανάκτορα της Δαμασκού, ενώ άλλοι φωτογραφίζονταν μέσα στα επιβλητικά κτίρια, καθώς οι δρόμοι γέμιζαν γιορτές. Επιπλέον, πολίτες εισήλθαν σε ένα κτήριο κοντά στα ανάκτορα που φιλοξενούσε πολυτελή αυτοκίνητα που αποδίδονται στον πρώην πρόεδρο.

Στα κυκλοφορούντα βίντεο, κάτοικοι φαίνονται να περνούν μέσα από γκαράζ, ανάμεσα σε σειρές κόκκινων σπορ αυτοκινήτων και μεγάλων SUV. Χιλιάδες Σύριοι, τόσο με αυτοκίνητα όσο και πεζοί, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Δαμασκού, φωνάζοντας συνθήματα για την ελευθερία.

Στη Χομς, μια κρίσιμη πόλη, η οποία καταλήφθηκε από τους αντάρτες ξεδιπλώνονταν σκηνές πανικού, με χιλιάδες ανθρώπους να πλημμυρίζουν τους δρόμους, χορεύοντας και φωνάζοντας «Ο Άσαντ έφυγε, η Χομς είναι ελεύθερη» και «Ζήτω η Συρία, κάτω ο Μπασάρ αλ Άσαντ».

Το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού είναι πλέον εγκαταλελειμμένο, ενώ οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι μπήκαν στη στρατιωτική φυλακή Saydnaya, που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας, όπου σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαπραχθεί βασανιστήρια και εκτελέσεις χιλιάδων Σύρων από το καθεστώς Άσαντ.

Μέση Ανατολή

Η μόνο σίγουρη δήλωση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι το καθεστώς του Άσαντ έχει τελειώσει, ένα καθεστώς αυταρχικό που ήταν στενός σύμμαχος του Ιράν. Η επιρροή του επί πολλές δεκαετίες είχε βαρύ αντίκτυπο και στις εσωτερικές εξελίξεις στο Λίβανο. Όμως, η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι όλα θα αλλάξουν άμεσα, καθώς η νέα κατάσταση είναι ακόμα θολή.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, οι νέες δυνάμεις αποτελούν κομμάτι της παλιάς αντιπολίτευσης κατά του Άσαντ, καθώς είχαν ηττηθεί στο παρελθόν χάρη στην παρέμβαση των Ρώσων, Ιρανών και Χεζμπολάχ. Οι ρίζες σημαντικών οργανώσεων του συνασπισμού αυτού σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, πράγμα που σημαίνει ότι οι σημερινές δυνάμεις στη Συρία διατηρούν την κληρονομιά ενός τζιχαντιστικού και φονταμενταλιστικού σουνιτικού κινήματος στη Μέση Ανατολή.

Πανηγυρισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο

Εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα σε πολλές χώρες του κόσμου, αφού Σύροι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την ιστορική επανάσταση σε πόλεις όπως η Μαδρίτη, το Μάντσεστερ και η Τρίπολη στο βόρειο Λίβανο.

Η πτώση του καθεστώτος του Άσαντ σηματοδοτεί μία καθοριστική στιγμή για τη Συρία, μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Εδώ και χρόνια γινόταν μάχες σε τρία μέτωπα: από τον βορρά με το Hayat Tahrir al Sham (HTS), το Νότιο Μέτωπο και μια κουρδική ομάδα στα ανατολικά.

Το HTS είναι μια σουνιτική ισλαμιστική στρατιωτική οργάνωση, πρώην γνωστή ως Μέτωπο Νούσρα, που είχε συνδεθεί με την Αλ Κάιντα.

Η οργάνωση αυτή έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2016, επιχείρησε να αποδεσμευτεί από την Αλ Κάιντα, παρουσιάζοντας μια πιο μετριοπαθή εικόνα.

Οι Σύροι αντάρτες, συναποτελούμενοι από διάφορες αντιπολιτευτικές ομάδες, δήλωσαν ότι εργάζονται για τη μετάβαση της εξουσίας σε ένα νέο κυβερνητικό σώμα με πλήρεις εκτελεστικές αρμοδιότητες.

«Η σημαντική επανάσταση στη Συρία έχει πλέον εξελιχθεί από τον αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ σε έναν κοινό αγώνα για την οικοδόμηση μιας Συρίας που να αντικατοπτρίζει τις θυσίες του λαού της», δήλωσε ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα ως μια νέα αρχή για τη “μεγάλη Συρία.” Ο ηγέτης του HTS, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, υπογράμμισε ότι «το μέλλον ανήκει σε εμάς» σε δήλωση που μεταδόθηκε από τη συριακή κρατική τηλεόραση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα