Λιβύη: Νεκρός ο αστυνομικός σε ένοπλη επίθεση κατά της κυβέρνησης στην Τρίπολη

Ισχυρές εντάσεις και βίαιες συγκρούσεις αναζωπυρώνονται στην Τρίπολη της Λιβύης, καθώς ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του κατά την απόπειρα επίθεσης σε κυβερνητικό κτήριο.

Θάνατος αστυνομικού κατά επίθεση στην Τρίπολη

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει την έδρα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ομάδα αγνώστων, οι οποίοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο χρησιμοποιώντας κοκτέιλ μολότοφ και άλλα εμπρηστικά μέσα.

Απόπειρα εισβολής και βίαιες συγκρούσεις

Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι περίπου μια ομάδα που είχε ενταχθεί στους διαδηλωτές προσπάθησε να εισέλθει στο κυβερνητικό κτίριο. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε, εμφανίζονται νεαροί να καταφεύγουν και να ανταποδίδουν πυρά κοντά στο σημείο, με ήχους αυτόματων όπλων να ακούγονται έντονα, γεγονός που επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της βίας.

Μαζικές διαδηλώσεις και πολιτική κρίση

Πριν την έκρηξη βίας, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Μαρτύρων στο κέντρο της Τρίπολης για να εκφράσουν την οργή τους και να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα και τη διενέργεια άμεσων εκλογών στη Λιβύη.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έξι μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ υπουργών και υφυπουργών, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους σε αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές, γεγονός που επιδεινώνει την πολιτική αστάθεια στην πρωτεύουσα.

Πολιτικές εξελίξεις και προκλήσεις στη Λιβύη

Ο Χάλεντ ελ Μάσρι, πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου του Κράτους, ζήτησε διάλογο με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, για τον ορισμό ενός νέου προσωρινού ηγέτη της κυβέρνησης, εν μέσω συνεχιζόμενης διπλωματικής και εσωτερικής κρίσης.

Το πολιτικό τοπίο μετά την Ανατροπή Καντάφι

Μετά την ανατροπή και τον θάνατο του καθεστώτος Καντάφι το 2011, η Λιβύη παραμένει διαιρεμένη με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: τη διεθνώς αναγνωρισμένη φιλοδυτική κυβέρνηση του Ντμπάιμπα στην Τρίπολη και την εξουσία στην ανατολική Λιβύη υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Επιπλέον, πλήθος ένοπλων ομάδων συνεχίζει να διεκδικεί εδάφη και επιρροή, καθιστώντας τη χώρα ευάλωτη σε διαρκή αναταραχή.

Παρά τις διεθνείς προσδοκίες για εκλογές και σταθερότητα, η Λιβύη παραμένει μέσα στην κρίση, με την κατάσταση να μην έχει βελτιωθεί ουσιαστικά έως σήμερα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα