Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (LSDP) σφυρηλατεί τη θέση του ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Λιθουανία, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της βουλευτικής εκλογικής διαδικασίας. Με την πλειονότητα των ψήφων να έχει υπολογιστεί, οι Σοσιαλδημοκράτες του κοινοβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για μια νέα κατεύθυνση στην κυβερνητική πολιτική.
Η απερχόμενη κυβερνώσα παράταξη, η Ένωση της Πατρίδας (TS-LKD), με επικεφαλής την πρωθυπουργό Ινγκρίντα Σιμονίτε, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με 28 έδρες.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με δύο μικρότερα κόμματα: την Ένωση Δημοκρατών για τη Λιθουανία (DSVL), που εξασφάλισε 14 έδρες, και την Ένωση Λιθουανών Αγροτών και Πρασίνων (LVŽS), η οποία κατέχει 8 έδρες. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση θα έχει περιορισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 41%, γεγονός που δείχνει την ενεργό συμμετοχή του κόσμου στη διαδικασία.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα αναδεικνύει την επιθυμία του λαού για αλλαγή και την ανάγκη για μια ριζικά διαφορετική κυβέρνηση», υπογράμμισε η πρόεδρος του LSDP, Βίλιγια Μπλινκεβιτσούτε.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο αρχηγός του TS-LKD, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, συμφώνησε με την ήττα του και συνεχάρη τους Σοσιαλδημοκράτες για την επιτυχία τους.
Το νέο λαϊκιστικό κόμμα, Nemuno Aušra (NA), επικεφαλής του οποίου είναι ο Ρεμίγκιγιους Γιεμαϊτάιτις, κέρδισε 20 έδρες στο νέο κοινοβούλιο. Πέρυσι, ο Γιεμαϊτάιτις παραιτήθηκε από τη βουλευτική του θέση, λόγω των επικρίσεων που δέχθηκε σχετικά με αντισημιτικά σχόλια. Διώκεται για υποκίνηση μίσους, κατηγορία την οποία αρνείται, εν μέρει λέγοντας ότι απλώς επικρίνει την ισραηλινή πολιτική στο ζήτημα της Γάζας.
Η νέα κυβέρνηση που θα ηγηθούν οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να φέρει αλλαγές σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, ενώ θα διατηρήσει τη συνετή στάση της σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η θέση του LSDP υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης δεν φαίνεται να αλλάζει.
Η εθνική ασφάλεια αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τη Λιθουανία, η οποία βρίσκεται σ’ ένα στρατηγικό σημείο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη ρωσική περιοχή του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, η οποία είναι σύμμαχος της Ρωσίας.