Αναλύσεις υποδεικνύουν ότι ενδεχόμενη καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς, στη δίκη της για υπεξαίρεση κοινοτικών πόρων, μπορεί να συνιστά «δώρο» για τον διάδοχό της, Ζορντάν Μπαρντελά.
Η Λεπέν, μαζί με 24 ακόμη μέλη της Εθνικής Συσπείρωσης, κατηγορείται ότι πήραν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κοινοβουλευτικούς βοηθούς που στην πραγματικότητα δούλευαν για το κόμμα από το 2004 έως το 2016, παρα violating the ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αν οι εισαγγελείς επιβάλουν ποινή πενταετούς στέρησης των δικαιωμάτων εκλέγεσθαι, αυτό θα μπορούσε να βάλει τελεία στις προεδρικές φιλοδοξίες της.
Για τον 29χρονο Μπαρντελά, που πρόσφατα κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Αυτό που αναζητώ» (Ce que je cherche) και τα οποία εκδόθηκαν από τον Βενσάν Μπολορέ, το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα προς το Ελυζέ.
Μπαρντελά: Ο πιθανός διάδοχος
Ο Μπαρντελά μπήκε στη γαλλική ακροδεξιά σε ηλικία μόλις 16 ετών και επτά χρόνια αργότερα κέρδισε θέση ευρωβουλευτή. Το 2022, ανέλαβε τα ηνία της «Εθνικής Συσπείρωσης» από τη Λεπέν. Φέτος ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός κατά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο, και αν και η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου αναδείχθηκε πρώτη, η ακροδεξιά εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην ιστορία της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Η προσέγγιση του Μπαρντελά διαφέρει από αυτή της Λεπέν, αν και οι σκληρές τους θέσεις για τη μετανάστευση παραμένουν ίδιες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Μπαρντελά έχει καταφέρει να εμφανιστεί ως ένα πιο αποδεκτό πρόσωπο για το κόμμα που έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από τις ακραίες απόψεις του ιδρυτή του, Ζαν Μαρί Λεπέν.
«Είναι εμφανές ότι ο Μπαρντελά και η Λεπέν είναι πολύ κοντά. Ωστόσο, αυτός κατάφερε να παρουσιάσει δικές του απόψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαφοροποιώντας ελαφρά τη θέση του», αναφέρει ο Φρεντ Πάξτον, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
Το αφήγημα της γαλλικής ακροδεξιάς
Ο Μπαρντελά έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία όχι πλέον ως απλός εκλεκτός της Λεπέν, αλλά ως εκπρόσωπος μιας δημοφιλούς πολιτικής που δέχεται επίθεση από ένα αντιδημοκρατικό δικαστικό σώμα.
Η γαλλική ακροδεξιά έχει ήδη υιοθετήσει αυτό το αφήγημα, με τον Μπαρντελά να επικρίνει την πρόταση των εισαγγελέων για τη ποινή στη Λεπέν κατά την ομιλία του στο CNEWS, που επίσης ανήκει στον Μπολορέ. «Τα δικαστήρια περιμένουν να θριαμβεύσουν εκεί όπου απέτυχε η πολιτική τάξη, στερώντας τη Λεπέν από το δικαίωμα να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα», δήλωσε ο Μπαρντελά.
«Αν η Εθνική Συσπείρωση καταφέρει να πείσει ότι η υπόθεση αυτή είναι μια επίθεση σε μια αντισυστημική προσωπικότητα, μπορεί να ενισχύσει την επιρροή της στους ψηφοφόρους με ένα αφήγημα θυματοποίησης», προσθέτει ο Τριστάν Μπουρσιέ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Sciences Po.