Λευκορωσία: Σιγ quietly Προσάρτηση στη Μόσχα

Στις 26 Ιανουαρίου, οι Λευκορώσοι πολίτες ετοιμάζονται να ψηφίσουν για την επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην προεδρία. Ο Λουκασένκο, ο οποίος ηγείται της χώρας από το 1994, στοχεύει στην έβδομη συνεχόμενη θητεία του και δείχνει πως δεν θα έχει σοβαρό αντίπαλο. Η νίκη του φαίνεται σχεδόν προβλέψιμη, καθώς η αντιπολίτευση δεν διαθέτει αξιόλογους υποψηφίους, και οι συνθήκες στη χώρα δεν ευνοούν την πραγματοποίηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Όσοι Λευκορώσοι ζουν στο εξωτερικό δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ η έγκριση αποστολής παρατηρητών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη λείπει. Ωστόσο, η κατάσταση αποδεικνύει ότι η εμπειρία από τις προηγούμενες εκλογές ενδέχεται να είναι καθοριστική.

Οι εκλογές του 2020, οι οποίες καταδικάστηκαν ως νοθευμένες από την αντιπολίτευση, πυροδότησαν μια σειρά πρωτοφανών διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις, ωστόσο το κίνημα αυτό καταπνίγηκε με βίαιες μεθόδους. Από τότε, η κρατική καταστολή έχει συνεχιστεί με περισσότερους από 1.200 συλλήψεις.

Εάν ο Λουκασένκο επανεκλεγεί, αναμένεται να συνεχίσει να προωθεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Παρόλα αυτά, υπάρχει το ενδεχόμενο να θελήσει να απομακρυνθεί από το ρόλο του πιστού συμμάχου του Κρεμλίνου. Αυτή η δυνατότητα δεν είναι καθόλου αυτονόητη, κυρίως αν εξετάσουμε μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου (ISW), που επισημαίνει ότι η Ρωσία πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην πλήρη εξουσία της Λευκορωσίας.

Ειδικότερα, οι αναλυτές του αμερικανικού think tank υπογραμμίζουν ότι η Ρωσία στοχεύει στην de facto προσάρτηση της Λευκορωσίας, μια διαδικασία που διαρκεί πολλές δεκαετίες και αν και δεν είναι πλήρως ολοκληρωμένη, έχει σημαντικά προχωρήσει. Αναφέρουν ότι το Μινσκ μετατρέπεται από απλός σύμμαχος σε στρατηγικό αφοσιωμένο συνεργάτη για την προώθηση της ρωσικής επιρροής και δύναμης, γεγονός που θα ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές δυνατότητες της Μόσχας.

Ο βασικός άξονας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η Συνθήκη Ένωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας, που υπογράφηκε το 1999. Από τότε, οι δύο χώρες θεωρούνται μέλη ενός Ενωσιακού Κράτους, διατηρώντας ωστόσο την ανεξαρτησία τους. Οι σχέσεις τους έχουν ενισχυθεί μετά τις εκλογές του 2020 και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2024, οι Πούτιν και Λουκασένκο υπέγραψαν μια νέα συμφωνία που επιτρέπει στις δύο χώρες να χρησιμοποιούν «όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και μέσα» ως μέρος των αμοιβαίων αμυντικών υποχρεώσεών τους.

Η νέα αυτή συμφωνία ήρθε σε συνέχεια της αναθεώρησης του ρωσικού πυρηνικού δόγματος, το οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνει τη Λευκορωσία υπό την ρωσική πυρηνική ομπρέλα.

Στόχος είναι η επέκταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία ενός Ενωσιακού κράτους απαιτεί στενότερη συνεργασία, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το Κρεμλίνο προσβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου της Λευκορωσίας, επιδιώκοντας τη μετατροπή της δομής αυτής σε μία ρωσοκρατούμενη ομοσπονδία. Αυτή η κυβέρνηση θα άνοιγε το δρόμο στη Μόσχα για να ελέγχει πολλές πτυχές της διακυβέρνησης της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Μόσχα αποσκοπεί στον πλήρη έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας, καθώς και των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα. Προβλέπεται μια πολιτική ένωση μέσω μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης με κεντρικό έλεγχο από το Κρεμλίνο, όπου οι πολίτες των δύο χωρών θα κυβερνώνται ως εν ενότητα. Παράλληλα, δημιουργείται η επιθυμία για μια πλήρη οικονομική ενοποίηση, με κοινή αγορά και ελεύθερη ροή εργασίας.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το στρατηγικό πλεονέκτημα της Λευκορωσίας, τη γεωγραφική της θέση δίπλα στις ανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και τους φυσικούς πόρους της, για δικό της όφελος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα