Λευκορωσία: Εκλογές υπό σκιάν αυταρχισμού
Η Λευκορωσία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο, με τις εκλογές να διαγράφουν μια πορεία προς την αναμενόμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο ηγέτης, που κυβερνά για τρεις δεκαετίες, έχει εδραιώσει την εξουσία του με αυταρχικό τρόπο, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά στενής συνεργασίας με τη Ρωσία και προσφέροντας στήριξη στην εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Η Εκλογική Διαδικασία και οι Προκλήσεις
Η ψηφοφορία άρχισε νωρίς το πρωί, με τον Λουκασένκο να επιδιώκει την έβδομη συνεχόμενη πενταετή θητεία του. Ωστόσο, οι εκλογές αυτές χαρακτηρίζονται από έντονες επικρίσεις, με πολλούς να τις θεωρούν μια καλά ενορχηστρωμένη φάρσα.
Ευρωβουλευτές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν την εκλογική διαδικασία, ιδίως μετά την καταστολή των διαδηλώσεων του 2020. Η Κάγια Κάλας, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε την έλλειψη νομιμοποίησης του Λουκασένκο, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές “μασκαράτα”.
Απόψεις από τη Λευκορωσία
Στο χωριό Γκουμπίτσι, ο αγρότης Αλεξέι δηλώνει την υποστήριξή του στον Λουκασένκο, επισημαίνοντας τη βελτίωση της ζωής του από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Παρά το χαμηλό εισόδημα, ελπίζει σε μια καλή εκπαίδευση για τα παιδιά του και στην αποφυγή του πολέμου.
Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ηγέτης της εξόριστης αντιπολίτευσης, καταγγέλλει τις εκλογές ως “παρωδία” που διεξάγεται σε καθεστώς τρόμου. Ο Λουκασένκο, από την πλευρά του, προειδοποιεί τους αντιπάλους του να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 2020.
Η Στήριξη της Ρωσίας και οι Συνέπειες
Με την υποστήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λουκασένκο έχει επιβάλει σιγή μέσω καταστολής και συλλήψεων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 300.000 Λευκορώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για πολιτικούς λόγους, κυρίως προς την Πολωνία.
Οι κυρώσεις της Δύσης έχουν οδηγήσει τον Λουκασένκο σε στενότερη συνεργασία με το Κρεμλίνο, με τη Λευκορωσία να χρησιμοποιείται ως βάση για τις ρωσικές δυνάμεις στην εισβολή στην Ουκρανία. Η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας αποτελεί απειλή για τις γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ.
Η Εικόνα του Ηγέτη
Ο Λουκασένκο προσπαθεί να προβληθεί ως εγγυητής της σταθερότητας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πόλεμο. Επιμένει στη διατήρηση μιας κρατικής οικονομίας, με τον δημόσιο έλεγχο των βιομηχανιών.
Παρόλα αυτά, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία, πολλοί από τους οποίους κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες. Η Τιχανόφσκαγια καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τις διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η καταστολή θα είναι ακόμη πιο έντονη, αλλά επιμένει ότι η κατάλληλη στιγμή για δράση θα έρθει.