Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο Ετοιμάζεται για Νέα Θητεία μετά από 30 Χρόνια

Η προεδρική εκλογική διαδικασία την Κυριακή στη Λευκορωσία θα έχει πέντε υποψήφιους, αν και ο Αλέξανδρος Λουκασένκο φαίνεται να διατηρεί τον έλεγχο για 31η συνεχόμενη χρονιά.

Ο Λουκασένκο, που κυβερνά από το 1994, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επανεκλεγεί, ενώ οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται ότι η διαδικασία είναι απλώς προσχηματική. Έχουν προτείνει στους πολίτες να επιλέξουν «την επιλογή που απορρίπτει όλους τους υποψηφίους» κατά την ψηφοφορία.

Ο 70χρονος ηγέτης, που χαρακτηρίζεται συχνά ως ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», ισχυρίζεται ότι είναι πολύ απασχολημένος με τις υποθέσεις της χώρας του για να κατέβει σε προεκλογική εκστρατεία.

“Ειλικρινά, δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με αυτό”, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε εργοστάσιο.

Ο Λουκασένκο δεν φαίνεται να έχει προβλέψει κάποιον προφανή διάδοχο, ενώ σε μια τελευταία κίνηση έχει αρχίσει να απελευθερώνει κάποιους πολιτικούς κρατούμενους, πιθανώς σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση.

Μετά τις εκλογές το 2020, οι μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σχεδόν τον εξανάγκασαν να εγκαταλείψει την εξουσία, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις υποστήριξαν ότι παραποίησε τα αποτελέσματα, κλέβοντας τη νίκη από την αντίπαλό του, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λουκασένκο συνέλαβαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με πολλές ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης είτε φυλακισμένες είτε σε εξορία.

Αυτές οι εκλογές διεξάγονται σε ένα τοπίο όπου τα ανεξάρτητα ΜΜΕ είναι αποκλεισμένα ή υπό απαγόρευση.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 1.250 πολιτικοί κρατούμενοι, κάτι που ο Λουκασένκο αρνείται.

Ο Ιβάν Κραφτσόφ, γραμματέας του εξόριστου συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης, παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να συνδεθεί με τους Λευκορώσους πολίτες.

“Για τους περισσότερους, η πολιτική δεν είναι προτεραιότητα. Το 2020, οι πολίτες έβλεπαν τις εκλογές ως ευκαιρία για αλλαγή εξουσίας, ενώ τώρα οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τους πολίτες,” είπε σε τηλεφωνική συνέντευξή του.

Η Λευκορωσίδα πανεπιστημιακός Τατιάνα Κουλίτσκαγια αναφέρει ότι οι τέσσερα άλλα υποψηφιότητες είναι μάλλον αδύναμες και δεν επιτίθενται στον Λουκασένκο.

“Αυτοί δεν είναι υποψήφιοι με την κλασική έννοια. Απλώς συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία,” δήλωσε σε συνέντευξή της.

Οι προκλήσεις του Λουκασένκο

Παρόλο που η έκβαση των εκλογών φαίνεται προδιατεθειμένη, ο Λουκασένκο αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διαχείριση των σχέσεων του με τη Ρωσία και τη Δύση, καθώς πλησιάζει στην έβδομη θητεία του με το φόντο πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ως στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λουκασένκο έχει επιτρέψει στη Μόσχα να χρησιμοποιεί τη Λευκορωσία ως βάση για την επίθεση στην Ουκρανία, κάτι που του επιφέρει σοβαρές δυτικές κυρώσεις.

Εάν ο πόλεμος τερματιστεί -όπως έχει υποσχεθεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ-, οι αναλυτές περιμένουν ότι ο Λουκασένκο θα προσπαθήσει να ανακτήσει τις σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Αυτή η στρατηγική θα συμβαδίζει με την πολυάριθμη τακτική του να προσεγγίζει τη Δύση περιοδικά, ώστε να μην καταλήξει εξαρτημένος από τη Ρωσία.

“Αν ο πόλεμος τελειώσει, ο Λουκασένκο θα έχει ευκαιρίες να συνεχίσει αυτή την τακτική ισορροπίας,” καταλήγει η Κουλίτσκαγια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον περασμένο Ιούλιο, ο Λουκασένκο έχει προσφέρει ανθρωπιστική χάρη σε 250 πολιτικούς κρατούμενους, ενώ έχει επιτρέψει περιορισμένη πρόσβαση σε δύο γνωστές αντιπολιτευτικές προσωπικότητες, Μαρία Καλεσνίκαβα και Βίκτορ Μπαμπάρικο, οι οποίοι ήταν σε απομόνωση για σχεδόν δύο χρόνια.

Αν και η αντιπολίτευση χαιρετίζει αυτές τις εξελίξεις, παραμένει πολλοί που επικρίνονται για τις συνεχιζόμενες συλλήψεις και τη συνέχιση της καταστολής.

Η εξόριστη ηγέτις, Τιχανόφσκαγια, τόνισε πρόσφατα ότι το κομμάτι της απελευθέρωσης κρατουμένων είναι μέρος του παιχνιδιού του Λουκασένκο με τη Δύση.

“Πρέπει να σταματήσει η πολιτική καταστολής και να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να συνομιλήσουμε,” πρόσθεσε.

δειτε ακομα

δειτε ακομα