Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο αμερικανός ομόλογός του που αποχωρεί, Άντονι Μπλίνκεν, θα βρεθούν σε μία έντονη αντιπαράθεση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την ετήσια σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία διεξάγεται στη Μάλτα.
Αν και το κύριο ζήτημα της συνάντησης θα είναι η Ουκρανία, αναμένονται και σημαντικές συμφωνίες της τελευταίας στιγμής που θα αφορούν σε θέματα ασφαλείας και δικαιωμάτων εντός του οργανισμού. Η Ρωσία συχνά κατηγορείται από τις δυτικές δυνάμεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων διεθνών προτύπων.
Φέτος, η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων από 57 χώρες μέλη της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας σημειώνεται από την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προτείνει έναν τερματισμό του πολέμου μέσω παραχώρησης σημαντικών εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία.
Με τον Τραμπ να αναλαμβάνει καθήκοντα σε λίγο πάνω από ένα μήνα, οι δυτικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διατηρήσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, ενώ η Ρωσία αναμένεται πιθανώς να ανανεώσει τις επιθέσεις της ενάντια στον οργανισμό. Ο Λαβρόφ είχε δηλώσει πέρυσι ότι ο ΟΑΣΕ «μετατρέπεται σε παράρτημα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Λαβρόφ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αναμένεται επίσης η συμμετοχή της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στη διήμερη διάσκεψη.
Η Μάλτα ακύρωσε, την προηγούμενη ημέρα, τη βίζα της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία επίσης θα συμμετείχε στη συνάντηση, λόγω ταξιδιωτικής απαγόρευσης που ισχύει για εκείνη.
«Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ υπόκειται σε κυρώσεις από την ΕΕ, δεν υπάρχει ταξιδιωτική απαγόρευση για εκείνον. Ωστόσο, η κα Ζαχάροβα αντιμετωπίζει περιορισμούς», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Μάλτας.
Ο ΟΑΣΕ ιδρύθηκε ως ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, και ειδικότερα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία χρησιμοποιεί το δικαίωμα βέτο που έχουν οι χώρες μέλη, μπλοκάροντας πολλές σημαντικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα την παρακμή του οργανισμού.
Φέτος, οι χώρες που μπλοκάρουν τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του ΟΑΣΕ είναι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, αντί για τη Ρωσία, σύμφωνα με διπλωμάτες, λόγω της σύγκρουσης τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Διπλωμάτες αναφέρουν ότι μια συμφωνία επιτεύχθηκε αυτήν την εβδομάδα για την πλήρωση τεσσάρων κορυφαίων θέσεων στον ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του γενικού γραμματέα, η οποία θα καταληφθεί από τον Τούρκο Φεριντούν Σινιρλίογλου, πρώην υπουργό Εξωτερικών σε υπηρεσιακή κυβέρνηση το 2015.
Η πιο κρίσιμη απόφαση του ΟΑΣΕ για το έτος – σχετικά με την επόμενη χώρα που θα αναλάβει την προεδρία του οργανισμού – έχει ήδη ληφθεί, με τη Φινλανδία να ηγείται κατά την 50η επέτειο της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, η οποία είναι η βάση του σύγχρονου ΟΑΣΕ.