Λαγκάρντ: Σήμα κινδύνου για τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιεί για τις ανησυχίες γύρω από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, το τεχνολογικό χάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να διευρυνθεί στα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το χάσμα προκύπτει από την πολυπλοκότητα των ευρωπαϊκών νόμων, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις αδυναμίες στο χρηματοδοτικό σύστημα της Ευρώπης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ προτείνει την απλοποίηση της νομοθεσίας γύρω από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, αφού πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες στρέφονται προς τις ΗΠΑ λόγω αυτής της πολυπλοκότητας. Επιπλέον, αναφέρει ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν μηχανισμοί που υποστηρίζουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλες χρηματοδοτικές πηγές, προφυλάσσοντας επενδυτές και αποταμιευτές για το μέλλον της οικονομίας.

Για να επιτευχθεί αυτή η πρόοδος, η Λαγκάρντ τονίζει την ανάγκη για ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Αυτό προϋποθέτει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να περιορίσουν τις εθνικές τους κυριαρχίες για να δημιουργήσουν ένα “κοινό καλο” σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο ερώτημα σχετικά με την εκταμίευση του ευρωπαϊκού δανείου των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε το 2020, η Λαγκάρντ σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων, όπως είχε συμβεί και στην ελληνική κρίση μεταξύ 2010 και 2015, γεγονός που συνδέεται με την πανευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

Αναφορικά με τον πιθανό κίνδυνο αυξημένου προστατευτισμού στις ΗΠΑ, εάν επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, η Λαγκάρντ σημειώνει ότι η διάσπαση του διεθνούς εμπορίου θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, ενδεχομένως έως 9% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Ωστόσο, δεν βλέπει επιστροφή σε ύφεση στην Ευρώπη το 2025 ή το 2026, ούτε και την πιθανότητα να επανέλθει ο πληθωρισμός σε διψήφια ποσοστά, όπως είχε παρατηρηθεί πριν από δύο χρόνια. Επιπλέον, η Λαγκάρντ δεν αποκλείει τη δυνατότητα μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο μέλλον, ενώ θεωρεί απίθανη τη δημιουργία ενός συστήματος πληρωμών από τις χώρες BRICS που να μπορεί να ανταγωνιστεί το δολάριο στο άμεσο μέλλον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα