Λαγκάρντ: Προειδοποίηση για τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιεί για τις διαρθρωτικές αδυναμίες που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Σύμφωνα με την ίδια, το τεχνολογικό χάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναμένεται να μεγεθυνθεί, ιδιαίτερα λόγω της ταχείας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το χάσμα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς και οι αδυναμίες στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό σύστημα.

Η Λαγκάρντ υποστηρίζει την ανάγκη απλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη. Αυτή η πολυπλοκότητα ωθεί πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να μετακομίζουν στις ΗΠΑ, όπου οι μηχανισμοί ενεργοποιούν συνταξιοδοτικά και άλλες χρηματοδοτικά εργαλεία, κατευθύνοντας τους επενδυτές σε τομείς που αναμένεται να ανθίσουν.

Επιπλέον, η Λαγκάρντ τονίζει τη σημασία της ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, προτείνοντας ότι οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να περιορίσουν τις εθνικές τους προτεραιότητες προκειμένου να εκμεταλλευτούν το συλλογικό τους πλεονέκτημα. Όσον αφορά το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρατηρεί ότι έως τώρα έχει εκταμιευτεί μόνο το ήμισυ του ποσού. Αυτό επικαλύπτει παλιές προκλήσεις, όπως οι διοικητικές δυσκολίες που παρατηρήθηκαν κατά την ελληνική κρίση σε σχέση με τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Ερωτηθείσα για τον πιθανό κίνδυνο προστατευτισμού στις ΗΠΑ, ειδικά αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, θα μπορούσε μάλιστα να οδηγήσει σε πτώση έως 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, δεν εκτιμά ότι η Ευρώπη θα ξαναβρεθεί σε ύφεση το 2025 ή το 2026, ούτε ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τις διψήφιες τιμές όπως πριν από δύο χρόνια.

Κλείνοντας, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αποκλείει την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Επιπλέον, δεν θεωρεί ότι υπάρχει άμεση προοπτική ανάπτυξης ενός συστήματος πληρωμών από τις χώρες BRICS που να μπορέσει να ανταγωνιστεί το δολάριο, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα