Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για τις εμπορικές κινήσεις του προεδρικού γραφείου των ΗΠΑ, τόνισε χθες στο CNBC η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Η δήλωση αυτή έγινε εν μέσω ανησυχιών για πιθανές αλλαγές στα εμπορικά δασμολόγια που θα μπορούσε να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η Λαγκάρντ επισήμανε ότι η απόφαση του Τραμπ να μην επιβάλει γενικούς δασμούς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν «πολύ έξυπνη» επιλογή, καθώς «οι γενικοί δασμοί δεν διασφαλίζουν πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Αυτό την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικοί δασμοί από τις ΗΠΑ αναμένονται να είναι «πιο στοχευμένοι και προσαρμοσμένοι».
«Πρέπει να προετοιμαστούμε και να αντιδράσουμε ανάλογα με την κατάσταση», υπογράμμισε η Λαγκάρντ. Η δήλωσή της έγινε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός.
«Μια στρατηγική αντίδρασης» στις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ
Η Λαγκάρντ ζήτησε επίσης την άρση εμποδίων στο εμπόριο μέσα στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι, παρά τις προσπάθειες για μια ενιαία αγορά, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καταργούμε τα εμπόδια που μπορούμε να ελέγξουμε», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω. Ελπίζει ότι οι εξελίξεις αυτές θα είναι γρήγορες, χαρακτηρίζοντάς τις ως μια σημαντική αντίδραση στις αλλαγές της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Ντομπρόβσκις: Απάντηση με σύνεση
Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε στο CNBC ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα οικονομικά της συμφέροντα, εάν χρειαστεί. «Προετοιμαζόμαστε να προστατεύσουμε τις αξίες και τα δικαιώματά μας, εφόσον αυτό απαιτηθεί», ανέφερε.
Ο Ντομπρόβσκις τόνισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς ομολόγους για την εύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης σχετικά με τους δασμούς. Σημείωσε ότι η ένταση στις εμπορικές σχέσεις θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς η αποδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο οικονομικό κατακερματισμό.
«Η διατήρηση αυτής της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης είναι κρίσιμη. Διαφορετικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7%», κατέληξε ο Ντομπρόβσκις.