Κύπρος και Σένγκεν: Οφέλη και Προκλήσεις

Οι σκέψεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, προσελκύουν την προσοχή σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Γερμανικού Δικτύου Συντακτών RND. Όπως αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι έχουν ικανοποιηθεί όλα τα απαραίτητα πολιτικά κριτήρια και απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ένταξη. Όμως, η γεωπολιτική κατάσταση του νησιού φέρνει προκλήσεις που πρέπει να εξεταστούν.

Αν η Κύπρος καταφέρει να ενταχθεί στη σέγγεν, θα ωφεληθεί σημαντικά, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και τις ξένες επενδύσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί με την ένταξη αυτή, οι συνοριακοί έλεγχοι με τις άλλες χώρες-μέλη της Συμφωνίας Σένγκεν θα καταργηθούν, διευκολύνοντας τη ροή επισκεπτών και κεφαλαίων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διαδικασία ένταξης προϋποθέτει την εκτυφλωτική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Κύπρο. Αυτό οφείλεται στη μακροχρόνια κατοχή ενός τμήματος της νήσου από την Τουρκία από το 1974 και στο ειδικό καθεστώς της Πράσινης Γραμμής που διαχωρίζει το νησί.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το τουρκοκυπριακό βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι επίσης έδαφος της ΕΕ από το 2004. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό δίκαιο εφαρμόζεται (προς το παρόν) μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δεν αναγνωρίζει τον κατεχόμενο βορρά ως ανεξάρτητο κράτος, ούτε και την Πράσινη Γραμμή ως πραγματικά σύνορα», τονίζεται. Περαιτέρω, το RND υπογραμμίζει ότι αν η Κύπρος ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν, η Πράσινη Γραμμή θα καταγραφεί ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναγκαστεί να αναλάβει τη διαχείριση της, κάτι που σήμερα γίνεται μέσω αποστολών κυανόκρανων του ΟΗΕ. Επιπλέον, θα απαιτηθούν έλεγχοι διαβατηρίων, αισθητά ενισχύοντας την υπάρχουσα διαίρεση. Παρά τις προκλήσεις, η κυβέρνηση της Λευκωσίας φαίνεται να επισκιάζει τα προβλήματα σε σχέση με τα προνόμια που μπορεί να προσφέρει η ένταξη στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν.

δειτε ακομα

δειτε ακομα