Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς είναι μια πολιτική φιγούρα που δεν μπορεί εύκολα να καταταχθεί σε παραδοσιακές πολιτικές κατηγορίες. Ως πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) και πρωθυπουργός της Κροατίας από το 2011 έως το 2016, διακρίνεται για την αντίθεση του απορρίπτοντας αφενός τη διαφθορά και τον νεποτισμό του κυβερνώντος κόμματος HDZ, ενώ αφετέρου αγνοώντας κάποιες βασικές πτυχές της λειτουργίας του κράτους.
Ο Μιλάνοβιτς προβάλλει τη σημασία της ένταξης της Κροατίας στον δυτικό κόσμο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι τα εθνικά συμφέροντα της Κροατίας έχουν πάντα προτεραιότητα. Υπογραμμίζει τις ιστορικές ρίζες της Κροατίας στον αντιφασιστικό αγώνα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ παράλληλα απονέμει τιμητικές διακρίσεις σε στρατιώτες του ’90 που πάλεψαν για την ανεξαρτησία της χώρας, κάνοντας όμως χρήση απόλυτα αμφιλεγόμενων συμβόλων.
Αυτή η πολιτική ευελιξία του Μιλάνοβιτς του επιτρέπει να προσεγγίζει μια ευρεία γκάμα ψηφοφόρων από διαφορετικά πολιτικά φάσματα. Ενώ ο Πρίμορατς φέρει τη σφραγίδα του Αντρέι Πλένκοβιτς, πολλοί θεωρούν τον Μιλάνοβιτς ως τον κύριο αντίπαλο του εθνικοσυντηρητικού πρωθυπουργού. Από την άλλη, οι ακραίοι του φασιστικού φάσματος εκτιμούν τη δέσμευσή του για την εθνική κυριαρχία έναντι των ευρωπαϊκών επιρροών.
Ο πρόεδρος, αν και εκλέγεται απευθείας από τον λαό, έχει περιορισμένο ρόλο στην εσωτερική πολιτική της Κροατίας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, με τον πρόεδρο να έχει λόγο σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η εθνική ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική. Αν και οι εξουσίες του είναι περιορισμένες, η άμεση εκλογή του προσφέρει μια επιπλέον νομιμοποίηση που δεν συναντάται σε χώρες όπως η Γερμανία.
Φαβορί στις προεδρικές εκλογές ο Ζόραν Μιλάνοβιτς
Από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1991, η Κροατία διοικείται κατά κύριο λόγο από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ). Ο πρόεδρος αναλαμβάνει το αξίωμα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και έχει ρόλο εκπροσώπησης της χώρας στο διεθνές πεδίο, εφόσον η Κροατία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Παρά τις περιορισμένες εξουσίες του, ο πρόεδρος θεωρείται θεματοφύλακας της πολιτικής σταθερότητας και της ισορροπίας εξουσιών.
Ο Μιλάνοβιτς είναι γνωστός για τον επιθετικό του τρόπο στην πολιτική επικοινωνία και έχει υπάρξει σφοδρός κριτής του πρωθυπουργού Πλένκοβιτς κατά τους τελευταίους τρεις χρόνους. Έχει εκφράσει την αντίθεσή του προς τις στρατηγικές της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Κροατία δεν πρέπει να πάρει θέση στις συγκρούσεις και επιμένοντας στην κριτική της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.