Σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, συζήτησε τα συμπτώματα και τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και τις πιθανές λύσεις για την ενίσχυσή της.
Κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ECON), η Λαγκάρντ τόνισε ότι ο παγκόσμιος χάρτης της οικονομίας αλλάζει ραγδαία, και η Ευρώπη υστερεί σε σύγκριση με ισχυρούς αντιπάλους όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η αναγκαία ανταγωνιστικότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την προώθηση περαιτέρω ενοποίησης στην Ευρωζώνη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες της.
Εστιάζοντας στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης—Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία—η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι αυτές βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, είτε λόγω ύφεσης είτε λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων. Παράλληλα, 8 κράτη μέλη της ΕΕ δέχονται προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Λαγκάρντ επανέλαβε την ανάγκη προώθησης της ένωσης κεφαλαιαγορών, τονίζοντας ότι αν και είναι σημαντική, δεν αποτελεί τη μοναδική λύση για την αποκατάσταση της οικονομίας.
“Απαιτούνται σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης και να γίνει πράξη η αποcarbonization της οικονομίας μας. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε σημαντικές επενδύσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς τα επόμενα χρόνια,” ανέφερε η πρόεδρος. Με αυτές τις κινήσεις, η ΕΚΤ θα μπορέσει να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και να ενισχύσει τη δυνατότητα αντοχής απέναντι στους μελλοντικούς οικονομικούς κραδασμούς.
Αναφερόμενη στην τρέχουσα κατάσταση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η Λαγκάρντ παρατήρησε πτώση στο 2,2% τον Αύγουστο του 2024, με την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αύξηση μπορεί να επανέλθει το τέταρτο τρίμηνο. Σχετικά με τις επιτοκιακές πολιτικές της ΕΚΤ, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να έχει λάβει προκαταρκτικές αποφάσεις.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη για άμεσες δράσεις στην ένωση κεφαλαιαγορών, αρχικά μέσω της βελτίωσης του τρόπου αποταμίευσης στην Ευρώπη, όπου το 2022 οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών ξεπέρασαν το 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος αυτών παραμένει σε καταθέσεις, αντί να αξιοποιείται στην αγορά.
Η Λαγκάρντ προτείνει ότι η κινητοποίηση έστω και μικρού μέρους αυτών των χρημάτων στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές θα μπορούσε να φέρει σημαντικά έσοδα για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΕΕ, προσφέροντας ταυτόχρονα καλύτερες αποδόσεις και πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη ενός ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου και την περαιτέρω ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την έλξη επενδύσεων στην ΕΕ.