Κρίση στη Γεωργία: Πρώην ποδοσφαιριστής αναλαμβάνει την προεδρία

Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι, εκλέχθηκε πρόεδρος της Γεωργίας από ένα κοινοβούλιο που έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις, μετά από 17 ημέρες επαναλαμβανόμενων φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων.

Ο 53χρονος, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», ήταν ο μόνος υποψήφιος που συμμετείχε στη διαδικασία, λαμβάνοντας 224 από τις 225 ψήφους που απαιτούνταν το Σάββατο.

Η αντιπολίτευση, η οποία έχει προτείνει ότι οι εκλογές του Οκτωβρίου ήταν σκανδαλώδεις, απείχε από τη διαδικασία, ενώ χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους. Κάποιοι, μάλιστα, έπαιξαν ποδόσφαιρο, θέλοντας να δείξουν ότι ένας πρώην ποδοσφαιριστής ενδέχεται να μην είναι κατάλληλος για ηγετικές θέσεις.

Η απερχόμενη πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία τάσσεται υπέρ των φιλοδυτικών πολιτικών, χαρακτήρισε την εκλογή του Καβελασβίλι «παρωδία» και τόνισε ότι αυτή εκπροσωπεί τον μόνο νόμιμο θεσμό της χώρας. Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίντζε κατηγόρησε την Ζουραμπισβίλι για την υπονόμευσή των εθνικών συμφερόντων και προειδοποίησε ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική στο τέλος της θητείας της, στις 29 Δεκεμβρίου.

Οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν αμέσως μετά την εκλογή κορυφώθηκαν στις 28 Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναβολή των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ έως το 2028. Οι φιλοευρωπαϊκές τάσεις παραμένουν ισχυρές στη Γεωργία, με καθημερινές διαδηλώσεις στους δρόμους της Τιφλίδας ζητώντας νέες εκλογές.

Ο Καβελασβίλι, ιδρυτής του κόμματος «Λαϊκή Δύναμη», το οποίο έχει κατηγορηθεί για την προώθηση αντιδυτικής προπαγάνδας, ήταν κι ο συντάκτης του αμφιλεγόμενου νόμου περί «ξένων πρακτόρων». Παρά τη συνεργασία του κόμματός του με το «Γεωργιανό Όνειρο» στις εκλογές, τώρα δηλώνει «υγιής αντιπολίτευση».

Διεθνείς Αντιδράσεις και Ανησυχίες

Η εκλογή Καβελασβίλι και η παρατηρούμενη πολιτική αστάθεια έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούν την γεωργιανή κυβέρνηση για οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας. Η ΕΕ καταδίκασε την «βίαιη και παράνομη» καταστολή των διαδηλωτών, ενώ οι ΗΠΑ έκριναν σκόπιμο να επιβάλουν περιορισμούς σε βίζες για γεωργιανούς αξιωματούχους.

Διαδηλωτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης και του ισχυρού επιχειρηματία Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ενώ οι καταγγελίες για αστυνομική βία και αυθαίρετες συλλήψεις προκαλούν έντονη αντίδραση από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γεωργία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με το μέλλον της να εξαρτάται από την ικανότητα της κοινωνίας να επιβάλλει δημοκρατικές αλλαγές, παρά τις πιέσεις από το κυβερνών καθεστώς.

δειτε ακομα

δειτε ακομα