Η προσοχή του διεθνούς πολιτικού σκηνικού είναι στραμμένη στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στα οικονομικά προγράμματα της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ωστόσο, ενδέχεται να αναδύεται μια πολιτική κρίση στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο μείζον γεγονός εκτός από την προσπάθεια σχηματισμού τοπικής κυβέρνησης στην Θουριγγία—όπου το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) θα μπορούσε να συνεργαστεί με τα κυβερνητικά κόμματα—στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο αισθητή η εύθραυστη κατάσταση του κυβερνητικού συνασπισμού. Το χάσμα μεταξύ των Φιλελευθέρων (FDP), των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών (SPD) διογκώνεται. Μάλιστα, οι σχέσεις μεταξύ του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ βρίσκονται σε πολύ χαμηλό σημείο, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες οικονομικές προκλήσεις, όπως η ανακοίνωση της Volkswagen για κλείσιμο εργοστασίων. Ούτε η συνεργασία του αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ με τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους είναι καλή.
Έτσι, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση «παράλυσης», η οποία είναι ανησυχητική, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η φημολογία γύρω από την ενδεχόμενη διάλυση του συνασπισμού κερδίζει έδαφος—το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτική κρίση.
Υπάρχουν αρκετά σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί: να μην καταφέρει ο Σολτς να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οδηγώντας σε απομάκρυνσή του, ενδεχομένως προς όφελος ενός πιο δημοφιλούς προσώπου, όπως ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν αναγκαίο να διεξαχθούν εκλογές μετά τον Αύγουστο του 2025. Η αλλαγή του σταθερού εκλογικού κύκλου της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θα απαιτούσε επίσημη αποχώρηση ενός κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, και σε περίπτωση που δεν σχηματιζόταν νέα κυβέρνηση, θα προκηρύσσονταν εκλογές. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ευνοήσει το κεντροδεξιό CDU, που θα μπορούσε να προκύψει ως η σταθερή βάση της νέας κυβέρνησης.
Εφόσον σχηματιστεί μια κυβέρνηση υπό τον αρχηγό του CDU Φρίντριχ Μερτς, θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ταλανίζουν τη Γερμανία: την απουσία αποφασιστικότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, την έλλειψη δράσης και φιλόδοξων σχεδίων στον οικονομικό τομέα, καθώς και την ανάγκη για μια στρατηγική που να προσεγγίζει το μεταναστευτικό με τρόπο που θα γίνει αποδεκτός από τον γερμανικό λαό. Μία νέα κυβέρνηση θα μπορούσε, επίσης, να δημιουργήσει ελπίδες για την ανακοπή της ανόδου της ακροδεξιάς, μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του AfD στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στα κρατίδια.