Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα ανακοίνωσε επίσημα χθες Δευτέρα την αποδοχή της να φιλοξενήσει μετανάστες που απελαύνονται από τις αμερικανικές αρχές. Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις αντίστοιχες πολιτικές του Παναμά και της Γουατεμάλας, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει την απέλαση “εκατομμυρίων” ανθρώπων που διαμένουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Κόστα Ρίκα, η χώρα αποδέχτηκε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τον επαναπατρισμό περίπου 200 παράτυπων μεταναστών, προερχόμενων από χώρες της Κεντρικής Ασίας και την Ινδία.
Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε δεσμευτεί για ένα “πρωτοφανές πρόγραμμα απελάσεων”, στοχεύοντας τους μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα, ακόμη και με τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων, εάν κρινόταν απαραίτητο.
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, η κυβέρνησή του προχώρησε σε απελάσεις μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής σε ολόκληρη τη χώρα, χρησιμοποιώντας στρατιωτικές πτήσεις και προβάλλοντας τις ενέργειες αυτές σε φιλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, είχε εξεταστεί η πιθανότητα μεταφοράς δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στη διαβόητη στρατιωτική φυλακή στον Κόλπο του Γκουαντάναμο στην Κούβα.
Η Κόστα Ρίκα γίνεται η τρίτη χώρα στην Κεντρική Αμερική που συναινεί να χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος σταθμός για υπηκόους άλλων κρατών που απελαύνονται από τις ΗΠΑ, μετά τον Παναμά και τη Γουατεμάλα. Η πολιτική αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη μεταναστευτική πολιτική στην περιοχή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, η πρώτη ομάδα μεταναστών αναμένεται να φτάσει αύριο Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ, με εμπορική πτήση.
Οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε κέντρο υποδοχής και προσωρινής κράτησης, το οποίο απέχει περίπου 360 χιλιόμετρα από την Σαν Χοσέ. Η δημιουργία και λειτουργία τέτοιων κέντρων αποτελεί μέρος της προσπάθειας διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας και της μεταφοράς, θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα τελεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενός οργανισμού του ΟΗΕ, όπως διευκρινίζει η προεδρία της Κόστα Ρίκα. Η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
Την περασμένη Παρασκευή, μια πρώτη πτήση με 119 μετανάστες από χώρες της Ασίας που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ έφτασε στον Παναμά. Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης του Παναμά, ακολούθησαν δύο ακόμη πτήσεις, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μεταναστών που φιλοξενήθηκαν στη χώρα σε 360. Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις χώρες της περιοχής.
Μέχρι στιγμής, η Γουατεμάλα δεν έχει υποδεχθεί μετανάστες που απελάθηκαν, παρόλο που έχει συναινέσει σε αυτή τη διαδικασία. Παραμένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και σε αυτή τη χώρα.