Η Δευτεροβάθμια εκλογική επιτροπή του Κοσόβου ακύρωσε χθες, Τετάρτη, μια απόφαση που είχε ληφθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η συμμετοχή του κυριότερου κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η κεντρική εκλογική επιτροπή υποχρεούται να πιστοποιήσει την πολιτική οντότητα της Σερβικής Λίστας και τους υποψηφίους της εν όψει των εκλογών της 9ης Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε το όργανο που έχει αναλάβει την εξέταση των διαμαρτυριών και των αιτήσεων της εκλογικής επιτροπής, στη σχετική ανακοίνωση που διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης.
Στο κοινοβούλιο του Κοσόβου, από τις 120 έδρες, δέκα είναι ειδικά προορισμένες για τη σερβική κοινότητα. Αυτές οι θέσεις καταλαμβάνονται σήμερα αποκλειστικά από μέλη της Σερβικής Λίστας.
Τη Δευτέρα, όμως, η κεντρική εκλογική επιτροπή αρνήθηκε να επιτρέψει τη συμμετοχή της Σερβικής Λίστας στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει την κρατική οντότητα του Κοσόβου και ότι οι πράξεις της Λίστας συνίστανται σε έναν τρόπο λειτουργίας «σαν να βρίσκονταν στη Σερβία και όχι στο Κόσοβο».
Η Σερβική Λίστα αντέτεινε την απόφαση αυτή με σχετική έφεση, ισχυριζόμενη ότι έχει τηρήσει «όλες» τις απαιτούμενες «νομικές διαδικασίες» και πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής.
Η απόφαση να αποκλειστεί το κόμμα από τις εκλογές φέρεται να δόθηκε «κατά εντολή» του κοσοβάρου πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι και θεωρείται ότι είχε «πολιτικά κίνητρα», σύμφωνα με την αξιολόγηση της Σερβικής Λίστας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση, ο κ. Κούρτι στράφηκε εναντίον της Σερβικής Λίστας, υποστηρίζοντας ότι είναι υπό την επιρροή του Βελιγραδίου.
«Η Σερβική Λίστα είναι η πιο πιστή τοπική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος στη Σερβία», του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), και έτσι λειτουργεί ως ένα εργαλείο «ανάμιξης» της Σερβίας στις εσωτερικές υποθέσεις του Κοσόβου», δήλωσε ο κ. Κούρτι.
Η Σερβία δεν έχει ποτέ αναγνωρίσει την ανεξαρτησία που κήρυξε το Κόσοβο το 2008, μια πρώην σερβική επαρχία με πλειοψηφία Αλβανών στον πληθυσμό της.
Επιπλέον, το Βελιγράδι επίσης ενθαρρύνει και υποστηρίζει πολιτικά την σερβική κοινότητα του Κοσόβου, έχοντας στόχο τη διατήρηση ενός χωριστού συστήματος εκπαίδευσης και υγείας, ενισχύοντας τη συνέχιση της πίστης στη Σερβία.