Κομισιόν: Ήσυχοι για τις επιπτώσεις από το ρωσικό αέριο

Η Κομισιόν καθησυχάζει για τις εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, που θα διακοπούν από την 1η Ιανουαρίου. Ο εκπρόσωπός της τόνισε πως αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και ότι η ευρωπαϊκή υποδομή αερίου έχει την ικανότητα να παρέχει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη μέσω διάφορων διαδρομών.

«Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος της διακοπής της διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ θα είναι περιορισμένος. Τα 14 δισ. κυβικά μέτρα που διακινούνται σήμερα μπορεί να αναπληρωθούν μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μη ρωσικών αγωγών», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Οι αναλυτές θεωρούν πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, αν και η ΕΕ δεν περιμένει άμεσες επιπτώσεις στις τιμές για τους καταναλωτές. Ωστόσο, παραμένει ευάλωτη στις διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 50% σε ετήσια βάση, επηρεάζοντας αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Διεύρυνση εισαγωγών LNG μπορεί να προκαλέσει αύξηση των τιμών, αν η ΕΕ στραφεί περισσότερο σε αυτές τις πρακτικές, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, είναι πιο ευάλωτες στην απώλεια ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, παρ’ όλο που διαθέτουν εναλλακτικές διαδρομές μέσω του TurkStream. Όμως, αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν την απώλεια που αντιστοιχεί στο 65% της ζήτησής τους για το 2023, όπως αναφέρει το think tank Bruegel.

Αποφάσεις Φίτσο για αντίποινα κατά της Ουκρανίας προκαλούν ανησυχία. Παρόλο που η Κομισιόν προτείνει λύσεις για τις ανάγκες των δύο χωρών μέσω ελληνικού, τουρκικού και ρουμανικού φυσικού αερίου, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, ζητά αντίποινα κατά της Ουκρανίας. Είχε προειδοποιήσει για αναλογικά μέτρα αν το Κίεβο δεν ανανέωνε τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Ο Φίτσο είχε πρόσφατα επισκεφθεί τη Μόσχα, όπου ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξέφρασε, κατά δήλωση του, την διάθεση να συνεχιστεί η παροχή φυσικού αερίου προς τη Σλοβακία, αν και αυτό μοιάζει πρακτικά αδύνατο αν λήξει η συμφωνία. Προειδοποίησε, δε, την Ουκρανία με διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τον Φίτσο ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της Μόσχας και την αποδυνάμωση της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του ως «δεύτερο ενεργειακό μέτωπο» εναντίον του Κιέβου υπό τις οδηγίες της Ρωσίας.

Η Πολωνία, που ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου, χαρακτήρισε τη διακοπή της συμφωνίας “νίκη” για την Ευρώπη ενάντια στη Ρωσία και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις ενεργειακές προμήθειες προς την Ουκρανία σε περίπτωση αντιποίνων από τη Σλοβακία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα