Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια να καθιερωθούν ως ηγέτες στον τομέα των τεχνολογιών αιχμής, με ειδικότερη έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Παρ’ όλα αυτά, και άλλες χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, αρχίζουν να επενδύουν σοβαρά στην τεχνολογία αυτή.
Σύμφωνα με έκθεση της PwC, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει 320 δισεκατομμύρια δολάρια στη Μέση Ανατολή μέχρι το 2030.
«Η Μέση Ανατολή βλέπει σημαντικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Στήβεν Άντερσον της PwC σε συνέντευξή του στο CNN κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (GAIN) στο Ριάντ. «Οι άνθρωποι στην περιοχή είναι πιο προοδευτικοί και πρόθυμοι να πειραματιστούν με τις νέες τεχνολογίες», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η επιτάχυνση της ανάπτυξης της ΑΙ συναντά προκλήσεις, όπως το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ενεργοβόρος και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Σύμφωνα με την Google, οι εκπομπές της το 2023 ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με το 2019, λόγω των ενεργειακών απαιτήσεων της ΑΙ.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι η ζήτηση ενέργειας από την ΑΙ, τα κέντρα δεδομένων και τα κρυπτονομίσματα αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2026.
Ο Άντερσον ωστόσο πιστεύει ότι οι χώρες του Κόλπου, που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα, έχουν μία μοναδική ευκαιρία να καταστούν κεντρικοί παίκτες στην τεχνολογία, σε συνδυασμό με λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης. «Η περιοχή μας είναι το ενεργειακό κέντρο του κόσμου, και όχι μόνο όσον αφορά την παραδοσιακή ενέργεια αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «είμαστε το φθηνότερο μέρος για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, γεγονός που μας επιτρέπει να συνδυάσουμε αυτήν την ενέργεια με τις υπολογιστικές απαιτήσεις της ΑΙ».
Μαζί με τα ΗΑΕ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία έχουν ανέβει σταθερά ως κορυφαίοι επενδυτές στην ΑΙ στην περιοχή.
Η Σαουδική Αραβία, προσπαθώντας να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, αναμένει ότι η ΑΙ θα συμβάλει περίπου στο 12% του ΑΕΠ της έως το 2030, με τον κλάδο να αναπτύσσεται ετησίως κατά 29% σύμφωνα με την Αρχή Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης της χώρας (SDAIA).
Σημαντικές προσπάθειες γίνονται σε όλη την περιοχή ώστε να αναπτυχθούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην αραβική γλώσσα, με στόχο να αποτυπώνουν τις γλωσσικές αποχρώσεις που δεν καλύπτονται από γνωστές πλατφόρμες όπως το ChatGPT. Για παράδειγμα, τα ΗΑΕ παρουσίασαν ένα εργαλείο που ονομάζεται Jais, και η Σαουδική Αραβία ανέπτυξε το ALLaM, ένα “αραβικό chatbot”.