Κίνα: Στήριξη σε Ειρηνευτικές Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για Ουκρανία

Εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία, η Κίνα επαναβεβαιώνει τη θέση της υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ η Ρωσία τονίζει τη σημασία της κατανόησης των αιτιών της σύγκρουσης για οποιαδήποτε μελλοντική διαμεσολάβηση.

Η Κίνα Υποστηρίζει τις Ειρηνευτικές Προσπάθειες στην Ουκρανία

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, διακήρυξε την υποστήριξη της Κίνας προς όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2025, ο Γουάνγκ Γι τόνισε ότι η Κίνα θα παραμείνει προσηλωμένη στις τέσσερις αρχές εξωτερικής πολιτικής που είχε παρουσιάσει ο Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Κίνας στην ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η Κίνα στηρίζει σθεναρά κάθε πρωτοβουλία που προωθεί την ειρήνη στην Ουκρανία. Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει την προσήλωση της Κίνας στην εύρεση μιας βιώσιμης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων και διπλωματίας.

Η Αντίδραση της Ρωσίας και η Έμφαση στην Κατανόηση των Αιτιών της Σύγκρουσης

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, υπογράμμισε ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό τι οδήγησε σε αυτή τη σύγκρουση. Ο Νεμπένζια τόνισε ότι οποιοδήποτε κράτος προτίθεται να διαμεσολαβήσει πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Νεμπένζια ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ποιος υποστηρίζει έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο και ποιος προσπαθεί να επιβάλει γεωπολιτικές ατζέντες που ανήκουν στο παρελθόν. Τα σχόλια αυτά υπογραμμίζουν τη ρωσική οπτική για την ανάγκη μιας ευρύτερης κατανόησης των παραγόντων που συνέβαλαν στην κρίση στην Ουκρανία.

Γεωπολιτικές Συνέπειες και Ευρωπαϊκές Αντιδράσεις

Οι δηλώσεις αυτές φανερώνουν τη συνεχιζόμενη σύμπλευση των στρατηγικών συμφερόντων Ρωσίας και Κίνας, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία τους για ειρήνη, αλλά μόνο με όρους που θα είναι αποδεκτοί από την Ουκρανία, γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις στην επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα