Κίνα: Μη Επένδυση σε Ευρωπαϊκές Αυτοκινητοβιομηχανίες

Η Κίνα έχει ενημερώσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της να αναστείλουν τις μεγάλες επενδύσεις εντός ευρωπαϊκών χωρών που υποστηρίζουν επιπλέον δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα προερχόμενα από την Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε το Reuters.

Οι νέοι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέθηκαν σε εφαρμογή την Τετάρτη, έπειτα από μια εκτενή έρευνα που προκάλεσε διχασμό ανάμεσα στα κράτη μέλη και απέσπασε αντιδράσεις από το Πεκίνο. Δέκα χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Πολωνία και η Ιταλία, είχαν ψηφίσει υπέρ αυτής της πολιτικής, ενώ πέντε, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ήταν αντίθετες και άλλες δώδεκα απείχαν.

Οι δασμοί που συστάθηκαν ανέρχονται σε 7,8% για τα αυτοκίνητα Tesla κατασκευής Σαγκάης, 17% για την BYD, 18,8% για την Geely και 35,3% για την SAIC, όπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο που διανεμήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου. Για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που συνεργάστηκαν με την έρευνα της ΕΕ, οι δασμοί μπορεί να φτάσουν μέχρι 20,7%, ενώ εκείνοι που δεν συνεργάστηκαν θα αντιμετωπίσουν έως και 35,3%.

Αυξημένοι δασμοί έως και 35% στην ΕΕ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

Εν μέσω διαπραγματεύσεων για μια εναλλακτική λύση στους δασμούς, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες (συμπεριλαμβανομένων των BYD, SAIC και Geely) ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του Υπουργείου Εμπορίου στις 10 Οκτωβρίου, ότι θα πρέπει να σταματήσουν τα σχέδια επενδύσεων σε χώρες που υποστήριξαν τους δασμούς.

Στην ίδια συνάντηση, συμμετείχαν και ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, που ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις να είναι προσεκτικές με τις επενδύσεις τους στις χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ «ενθαρρύνθηκαν» να επικεντρωθούν σε χώρες που ψήφισαν κατά των δασμών.

Η κρατική SAIC, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Κίνα ως εξαγωγέας, εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει εργοστάσιο για ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη και σχεδιάζει την ανάγνωση ενός δεύτερου ευρωπαϊκού κέντρου ανταλλακτικών στη Γαλλία φέτος, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για τα αυτοκίνητα της μάρκας MG.

Επιπλέον, η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Chery, τη μεγαλύτερη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία βάσει εξαγωγών, καθώς και άλλες κινεζικές εταιρείες όπως η Dongfeng Motor, για πιθανές επενδύσεις.

Η BYD κατασκευάζει εργοστάσιο στην Ουγγαρία, χώρα που ψήφισε κατά των δασμών, και εξετάζει παράλληλα το ενδεχόμενο μεταφοράς της ευρωπαϊκής της έδρας από την Ολλανδία στην Ουγγαρία λόγω προβλημάτων κόστος, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση των οδηγιών του Πεκίνου, οι κινεζικές εταιρείες είχαν ήδη δείξει επιφυλακτικότητα σχετικά με την ίδρυση δικών τους παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, καθώς απαιτούν σημαντικές επενδύσεις και καλή γνώση των τοπικών νομοθεσιών και της κουλτούρας.

Στη συνάντηση της 10ης Οκτωβρίου δόθηκαν οδηγίες στις αυτοκινητοβιομηχανίες να αποφύγουν χωριστές διαπραγματεύσεις επενδύσεων με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να προτιμήσουν συλλογικές συζητήσεις. Αυτή η προειδοποίηση ακολούθησε μια αντίστοιχη τον Ιούλιο, όπου το Υπουργείο Εμπορίου κάλεσε τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να είναι προσεκτικές με τις επενδύσεις στην Ευρώπη και να αποφύγουν χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα