Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 17 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας φρικτής επίθεσης με μαχαίρι από έναν 21χρονο φοιτητή σε τεχνικό κολέγιο στην πόλη Γούσι, στην ανατολική Κίνα, στην επαρχία Τσιανγκσού. Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου στο Επαγγελματικό Ινστιτούτο Τεχνών και Τεχνολογίας της περιοχής.
Ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση, δήλωσε ότι νοιώθει «οργισμένος» επειδή δεν πέρασε ένα από τα μαθήματά του και δεν κατάφερε να αποκτήσει το πτυχίο του. Επιπλέον, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την αμοιβή που λάμβανε κατά την πρακτική του. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν φοιτητές ηλικίας 18-19 ετών, σύμφωνα με αναφορές της Telegraph.
Η βίαια αυτή πράξη σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες μετά από μία άλλη φονική επίθεση, όπου ένας 62χρονος οδηγός αυτοκινήτου επιτέθηκε σε πλήθος έξω από αθλητικό κέντρο στην πόλη Τζουχάι, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας 43. Δυστυχώς, η Κίνα έχει γίνει μάρτυρας αρκετών μαζικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια.
Αν και στην Κίνα η κατοχή όπλων από τους πολίτες είναι απαγορευμένη, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις με μαχαίρια, εμπρηστικά υλικά και, σε κάποιες περιπτώσεις, η χρησιμοποίηση οχημάτων για να χτυπήσουν το πλήθος, ως ένα μέσο έκφρασης της δυσαρέσκειας για κοινωνικά θέματα.
Οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν πυροδοτήσει μια σπάνια δημόσια συζήτηση στα κοινωνικά μέσα για τα θέματα ψυχικής υγείας. Πολλοί από τους δράστες των μαζικών επιθέσεων έχουν αναφερθεί με ιστορικό ψυχικών προβλημάτων, πιστεύοντας ότι η μόνος τρόπος για να «ακουστούν» είναι μέσω της βίας, όπως δήλωσε ο καθηγητής Κιου Γουιγκούο από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης.
Ο καθηγητής τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός «δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας» και μηχανισμών ψυχολογικής υποστήριξης, όμως υπογράμμισε ότι η πιο αποτελεσματική λύση είναι η υλοποίηση δημόσιων διαύλων που να παρακολουθούν και να αποκαλύπτουν κατάχρηση εξουσίας. Οι αναρτήσεις του, ωστόσο, αφαιρέθηκαν από τους λογοκριτές, όπως ανέφερε η Telegraph.