Καταστολή Φιλοπαλαιστινιακών Διαδηλώσεων: Κατηγορίες στον ΟΗΕ κατά Δυτικών Χωρών

Σύμφωνα με αναφορές που παρουσιάστηκαν στον ΟΗΕ, οι δυτικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας και Βελγίου, δέχθηκαν κριτική για την αυστηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της παλαιστινιακής υποθέσεως, ειδικά κατά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Αϊρίν Χαν, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την ελευθερία της άποψης και της έκφρασης, παρουσίασε μια έκθεση στη Γενική Συνέλευση, κατηγορώντας το Ισραήλ για σοβαρές επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης στα κατεχόμενα εδάφη, που περιλαμβάνουν και «στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων».

Η Χαν, δικηγόρος από το Μπαγκλαντές με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και ανεξάρτητη ειδικός του ΟΗΕ από το 2020, τόνισε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει περιοριστικά μέτρα που πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης, επισημαίνοντας την καταστολή διαδηλώσεων που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στη Γάζα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ, όπου οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων καταστάλθηκαν βίαια από την αστυνομία, όπως συνέβη στα τέλη Απριλίου όταν δυνάμεις της Νέας Υόρκης επενέβησαν σε διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Στο στόχαστρο της Χαν βρέθηκε και η Γερμανία, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο επέβαλε πλήρη απαγόρευση των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων, προκαλώντας περιορισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Πάντα κατά των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Γαλλία επιχείρησε παρόμοια μέτρα, όμως τα δικαστήρια απέρριψαν τις απαγορεύσεις, ενώ το Βέλγιο και ο Καναδάς υιοθέτησαν αντίστοιχες θέσεις. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ τον περασμένο χρόνο, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών επιδίωξε την απαγόρευση των διαδηλώσεων, επικαλούμενο λόγους δημόσιας τάξης. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε αυτή την απόφαση, απαιτώντας την εκτίμηση των αιτήσεων κατά περίπτωση.

Η Χαν υπενθύμισε τις επιθέσεις του Ισραήλ στα ΜΜΕ στις κατεχόμενες περιοχές, περιλαμβάνοντας «στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων, αυθαίρετες κρατήσεις και καταστροφή υποδομών του Τύπου». Η αυξανόμενη λογοκρισία στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη υποδεικνύει μια στρατηγική για τη φίμωση της κριτικής δημοσιογραφίας, συμπλήρωσε.

δειτε ακομα

δειτε ακομα