Έναρξη μιας νέας εποχής στην αμερικανική πολιτική σκηνή, σημαδεύεται από σαρωτικές αλλαγές που αμφισβητούν κεκτημένα δεκαετιών.
Οι Πρώτες Κινήσεις της Νέας Κυβέρνησης
Η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, έχει δρομολογήσει μια σειρά από ριζικές αλλαγές, με επίκεντρο την αναθεώρηση πολιτικών που αφορούν τον πλουραλισμό, την ισότητα και την κοινωνική ενσωμάτωση. Ένα από τα πρώτα βήματα ήταν η ακύρωση εκτελεστικών διαταγμάτων που είχαν εκδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και σχετίζονταν άμεσα με την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων και των φυλετικών μειονοτήτων.
Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Πρόεδρος Τραμπ προχώρησε στην ακύρωση 78 διαταγμάτων που είχαν θεσπιστεί από τον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν. Τα διατάγματα αυτά περιλάμβαναν μέτρα που στόχευαν στην ενίσχυση της φυλετικής ισότητας και στην καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλόφιλων και των τρανς ατόμων. Η κίνηση αυτή δημιούργησε εύλογα ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπλέον, ακυρώθηκαν προγράμματα που είχαν σχεδιαστεί για την υποστήριξη συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, όπως οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι αυτόχθονες πληθυσμοί. Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι στόχος του είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας όπου οι διαφορές φύλου και φυλής δεν θα αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τις δημόσιες πολιτικές.
“Αντικειμενικές Αλήθειες” και “Ρεαλιστική Αποκατάσταση”
«Θα οικοδομήσουμε έναν κόσμο που δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους με βάση το χρώμα τους και θα στηριχτούμε σε αντικειμενικές αλήθειες», τόνισε ο Πρόεδρος Τραμπ. Στο διάταγμα που υπέγραψε, αναγνωρίζεται ότι «υπάρχουν μόνο δύο φύλα», μια θέση που αναμένεται να ενσωματωθεί στην λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Ως αποτέλεσμα, πολλές εταιρείες και οργανισμοί έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τα προγράμματα DEI (Diversity, Equity, and Inclusion), σταματώντας πρωτοβουλίες που είχαν ως στόχο τη συμπερίληψη και την ενσωμάτωση. Το διάταγμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται δημόσιοι πόροι για την υποστήριξη ιδεολογιών σχετικά με το φύλο», στοχεύοντας στην «ρεαλιστική αποκατάσταση» των βιολογικών δεδομένων.
Το “Τρανς Ζήτημα” και οι Επιπτώσεις στην Ψυχική Υγεία
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το «τρανς ζήτημα» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με στοιχεία από την Human Rights Campaign, περίπου τριάντα πολιτείες έχουν ήδη θεσπίσει νομοθεσίες που περιορίζουν την ορμονοθεραπεία για ανηλίκους με τάσεις φυλομετάβασης.
Εκτιμήσεις από το Williams Institute της Καλιφόρνια δείχνουν ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια ενήλικες και 300.000 έφηβοι στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς, αν και μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών έχει πρόσβαση σε θεραπείες φυλομετάβασης. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι στατιστικές δείχνουν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονίας μεταξύ των τρανς εφήβων, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στην κοινωνία.
Αντιδράσεις και Δεσμεύσεις για Προστασία των Δικαιωμάτων
Διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν τις μειονότητες από τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών. «Δεν θα υποχωρήσουμε και θα αντεπιτεθούμε σε αυτές τις επικίνδυνες διατάξεις», δήλωσε η Κέλι Ρόμπινσον, πρόεδρος της Human Rights Campaign.
Άλλες Σημαντικές Αποφάσεις
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, καθώς και την πρόθεσή του να καταργήσει τη διαδικασία αυτοματοποιημένης απονομής υπηκοότητας για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στις ΗΠΑ. Επιπλέον, ανακάλεσε μια απόφαση του Μπάιντεν που περιορίζει τις απελάσεις.
Με επίσημο διάταγμα, αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ακυρώνει την προσταγή Μπάιντεν σχετικά με το ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων που θα πωλούνται στο μέλλον.
Τέλος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επικαλούμενες «άδικες απαιτήσεις» στον οικονομικό τομέα σε σχέση με χώρες όπως η Κίνα, με την αποχώρηση να αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες.