Το Κατάρ παρουσίασε στο Ισραήλ και τη Χαμάς ένα “τελικό” σχέδιο για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την αποδέσμευση των ομήρων που βρίσκονται εκεί, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, όπως ανέφερε το Reuters.
Η πρόοδος αυτή σημειώθηκε στη Ντόχα μετά τα μεσάνυχτα, ως αποτέλεσμα συνομιλιών που διεξήχθησαν μεταξύ των επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ, του απεσταλμένου της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, και του πρωθυπουργού του Κατάρ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πραγματοποίησε συνομιλία την Κυριακή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους ομήρους και τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Γάζα, πριν ο Μπάιντεν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συζήτησαν τις τρέχουσες προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα σταματήσει τις μάχες στην περιοχή και θα επιτρέψει την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων. Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν «τόνισε τη σημασία της άμεσης ανάγκης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και την επαναφορά των ομήρων, προσδιορίζοντας πως αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα γίνει δυνατή μέσω της διακοπής των εχθροπραξιών.
Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ξεκίνησε έπειτα από την εισβολή μαχητών της Χαμάς στα ισραηλινά σύνορα τον Οκτώβριο του 2023, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.200 άτομα και να απαχθούν περισσότεροι από 250 όμηροι, όπως κατέγραψαν οι ισραηλινές αρχές.
Από τότε, περισσότερα από 46.000 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας των Παλαιστινίων, με την περιοχή να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, να βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της να έχει εκτοπιστεί.