Κατάρ: Αποστολή ζωτικής σημασίας καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Η κυβέρνηση του Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της αποστολής 15 εκατομμυρίων λίτρων καυσίμων προς τη δοκιμαζόμενη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η σημαντική κίνηση έρχεται σε συνέχεια μιας προηγούμενης αποστολής 15 εκατομμυρίων λίτρων, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την έναρξη της εύθραυστης εκεχειρίας στις 19 Ιανουαρίου, όπως επιβεβαιώθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ (QNA).
Σύμφωνα με το QNA, η Ντόχα έχει δεσμευτεί στην υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού, αυξάνοντας τη συνολική ποσότητα καυσίμων που παρέχονται στα 30 εκατομμύρια λίτρα. Η ενέργεια αυτή στοχεύει στην κάλυψη των επειγουσών αναγκών του παλαιστινιακού εδάφους, όπου διαβιούν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικούς πόρους.
Η εκεχειρία, η οποία επιτεύχθηκε μέσω εκτεταμένων διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Κατάρ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου, έθεσε σε ισχύ μια εύθραυστη παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 19 Ιανουαρίου. Η συμφωνία αυτή τερμάτισε 15 μήνες καταστροφικού πολέμου που άφησε βαθιά τραύματα στη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά την κατάπαυση του πυρός, παρατηρείται σταδιακή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στην περιοχή, προσφέροντας μια ελπίδα ανάκαμψης για χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που επιστρέφουν στις κατεστραμμένες πόλεις και γειτονιές τους. Η αποστολή καυσίμων από το Κατάρ αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την περιοχή.
Στις 20 Ιανουαρίου, το Κατάρ ανακοίνωσε τη διάθεση 1,25 εκατομμυρίων λίτρων καυσίμων ημερησίως στη Γάζα, για ένα διάστημα δέκα ημερών, με σκοπό τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την υποστήριξη των βασικών λειτουργιών.
Για να γίνει αντιληπτή η κλίμακα των αναγκών, τον Νοέμβριο του 2023, η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) εκτιμούσε ότι απαιτούνται 160.000 λίτρα καυσίμων ημερησίως για τη διατήρηση των στοιχειωδών ανθρωπιστικών επιχειρήσεων. Η παροχή καυσίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία νοσοκομείων, σταθμών παραγωγής ενέργειας και άλλων κρίσιμων υποδομών.
Κατάρρευση του Συστήματος Υγείας και Έλλειψη Καυσίμων στα Νοσοκομεία
Ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση και έχει οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας, το οποίο ήδη βρισκόταν σε δεινή κατάσταση λόγω του πολυετούς αποκλεισμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η αποκατάσταση του συστήματος υγείας θα είναι μια εξαιρετικά “πολύπλοκη και δύσκολη αποστολή“.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η έλλειψη καυσίμων στα νοσοκομεία της Γάζας. Χωρίς καύσιμα, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα γεννήτριες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και διακυβεύοντας την παροχή βασικών ιατρικών υπηρεσιών. “Χωρίς καύσιμα, δεν υπάρχουν καθόλου ανθρωπιστικές επιχειρήσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει περιορισμένη, καθώς οι ισραηλινές αρχές ελέγχουν αυστηρά τη ροή αγαθών προς και από τη Γάζα. Ο ΟΗΕ και οι ΜΚΟ έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην ποσότητα και την ποιότητα της βοήθειας.
Οι ισραηλινές αρχές εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους σε οποιοδήποτε υλικό θεωρείται ότι θα μπορούσε να έχει “διπλή χρήση” και να αξιοποιηθεί από μαχητές της Χαμάς, όπως τα καύσιμα. Ωστόσο, η ανάγκη για καύσιμα για ανθρωπιστικούς σκοπούς είναι αδιαμφισβήτητη και η παροχή τους είναι ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.