Η συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, που διακηρύσσεται ως καινοτόμος στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου, έχει προκαλέσει φουρτούνα αντιδράσεων. Παρά τις προθέσεις να φιλοξενηθούν μέχρι 3.000 αιτήματα ασύλου μηνιαίως στην Αλβανία, τα πράγματα φαίνονται πολύ διαφορετικά, με τις εγκαταστάσεις να είναι άδειες και τις αμφισβητήσεις να πληθαίνουν.
Δημοσιογράφοι από το αλβανικό κανάλι Piranjat κατάφεραν να καταγράψουν Ιταλούς αστυνομικούς, που διαμένουν σε πολυτελές ξενοδοχείο στην πόλη Σενγκίν, όπου βρίσκονται τα κέντρα υποδοχής μεταναστών. Οι αστυνομικοί δήλωσαν: «Η δουλειά μας είναι να φροντίζουμε για την ασφάλεια του κέντρου, όμως οι μετανάστες απουσιάζουν. Μας πληρώνουν για να ζούμε με όλες τις ανέσεις, με τα έξοδα καλυμμένα από την ιταλική κυβέρνηση».
Το κέντρο κράτησης στη Γκιάτερ (Αλβανία): η πιο ακριβή αίθουσα αναμονής ποτέ. Η επίσκεψη αποκάλυψε ότι η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πολιτική απάτη. Η Μελόνι μπορεί να προβάλλει την εικόνα της, αλλά οι λύσεις είναι ανύπαρκτες. pic.twitter.com/b46W9sEvbJ
— Anna Strolenberg (@annastrolenberg) November 22, 2024
Οι παρατηρήσεις στο Σενγκίν δείχνουν ότι οι λίγοι μετανάστες που είχαν βρεθεί εκεί, επιστράφηκαν γρήγορα στην Ιταλία, έπειτα από δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομη τη διαμονή τους στην Αλβανία, προτού επαναπροωθηθούν σε «ασφαλείς» χώρες όπως το Μπαγκλαντές.
Αυτή δεν είναι απλώς «μοντέλο προς μίμηση»: τα κέντρα στην Αλβανία είναι η ιστορία μιας αποτυχίας που θα έπρεπε να ντροπιάσει την Giorgia Meloni. Σήμερα βρέθηκα στη Γκιάτερ, όπου πριν δύο μέρες μεταφέρθηκαν 8 μετανάστες, που έγιναν 7 γιατί ένας είναι ευαίσθητος… pic.twitter.com/niWhT9wkXf
— Laura Boldrini (@lauraboldrini) November 10, 2024
Πολιτικές και οικονομικές κραυγές
Η συμφωνία που κάλυψε αρχικά το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ εντός πέντε ετών, έχει χαρακτηριστεί «οικονομική αποτυχία» από την αντιπολίτευση στην Ιταλία. Χρηματοδοτήσεις που προορίζονται για υγειονομικές και εκπαιδευτικές ανάγκες στερούνται πιστώσεων, την ώρα που η μεταφορά οκτώ μεταναστών στην Αλβανία κόστισε 250.000 ευρώ, δηλαδή πάνω από 31.000 ευρώ ανά άτομο.
Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξαπέλυσε κριτική, αναρωτώμενος γιατί να ξοδεύονται τέτοια ποσά όταν η αστυνομία χρειάζεται ενίσχυση στις τοπικές κοινωνίες.
Επισκέφτηκα το ιταλικό κέντρο ασύλου στη Γκιάτερ, Αλβανία. Μάθετε γιατί είναι εντελώς άχρηστο και αποτελεί μια φούσκα 60 εκατομμυρίων ευρώ. pic.twitter.com/tnCAsBzG34
— Damian Boeselager (@d_boeselager) November 22, 2024
Εγκαταστάσεις και απροσδόκητες φιλοξενίες
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δομές στη Γκιάτερ είναι γεμάτες αδέσποτους σκύλους που τα φροντίζουν με ιδιαίτερη φροντίδα οι υπάλληλοι. Σε πείσμα όλης της κριτικής, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι η συμφωνία είναι απάνθρωπη και πιθανώς παράνομη. Τα δικαστήρια της ΕΕ έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι καμία χώρα εκτός ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χωρίς συνολική ασφάλεια στο έδαφός της.
Η Ιταλή Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπερασπίζεται τη συμφωνία, δηλώνοντας: «Τα κέντρα στην Αλβανία θα λειτουργήσουν, ακόμα κι αν χρειαστεί να μείνω εκεί για κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της θητείας μου».
Ωστόσο, το μέλλον της συμφωνίας παραμένει αβέβαιο, καθώς η ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά βιώσιμες λύσεις στα πλαίσια της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίας.