Ένα απροσδόκητο success story εκτυλίχθηκε στην Τσεχία, όπου η ακούραστη δουλειά μιας οικογένειας καστόρων επέφερε σημαντική οικονομία για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με την τσεχική Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης, οι δραστήριοι αυτοί υδρόβιοι μηχανικοί αποκατέστησαν με φυσικό τρόπο μια πρώην στρατιωτική περιοχή κοντά στην Πράγα, γλιτώνοντας κρατικά κονδύλια που θα δαπανούνταν για μηχανικές παρεμβάσεις.

Η περιοχή Μπρντι, πρώην στρατόπεδο, έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη φυσική περιοχή από το 2016. Ενώ οι αρμόδιες αρχές σχεδίαζαν έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης με στόχο τη δημιουργία ενός υγροβιότοπου, μια οικογένεια καστόρων ανέλαβε δράση, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και προσφέροντας μια βιώσιμη λύση.

«Σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε μαιάνδρους στον ποταμό Κλαμπάβα, να κατασκευάσουμε μικρές λίμνες και μια δεξαμενή καθίζησης», εξηγεί ο Μποχούμιλ Φίσερ, στέλεχος της υπηρεσίας προστασίας της φύσης. Η βασική επιδίωξη ήταν η μείωση της καθίζησης και η ανακοπή της ροής όξινων υδάτων προς τον ποταμό, προστατεύοντας έτσι τον πληθυσμό των ποταμοκαραβίδων από εξαφάνιση.

Το σχέδιο αυτό, αν και εγκρίθηκε το 2018, καθυστέρησε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και διαβουλεύσεων σχετικά με την οριστική διαμόρφωση του πρώην στρατοπέδου. Ωστόσο, οι κάστορες, γνωστοί για τον καθοριστικό ρόλο τους στη διαμόρφωση των ποτάμιων οικοσυστημάτων, ανέλαβαν την πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας την ικανότητά τους να προλαμβάνουν πλημμύρες, να βελτιώνουν την ποιότητα του νερού και να ενισχύουν τη βιοποικιλότητα.

«Δημιούργησαν έναν εκτεταμένο υγροβιότοπο με λίμνες και κανάλια σε μια έκταση σχεδόν διπλάσια από την προβλεπόμενη», σημειώνει ο Φίσερ. Στη συνέχεια, η δραστήρια οικογένεια καστόρων επεκτάθηκε σε μια τάφρο απορροής περιμετρικά των ελών, κατασκευάζοντας τέσσερα φράγματα, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα ισχυρά τους δόντια.

«Ενώ εμείς ακόμα συζητούσαμε με την εταιρεία υδάτων και την υπηρεσία δασών, οι κάστορες είχαν ήδη αναλάβει δράση», προσθέτει ο Φίσερ.

Χάρη στην εργατικότητα της οικογένειας καστόρων, το τσεχικό κράτος εξοικονόμησε περίπου 1,19 εκατομμύρια ευρώ. «Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε χάρη σε αυτούς. Οι κάστορες είναι φανταστικοί, δεν προκαλούν ζημιές και προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια», καταλήγει ο Φίσερ, αναδεικνύοντας την αξία της συνεργασίας με τη φύση για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων.

Η ιστορία αυτή αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της ικανότητας των ζώων να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση πόρων, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία της διατήρησης των φυσικών οικοσυστημάτων και της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης στην περιοχή της Πράγας.