Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα τον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα, καθώς και του διαβόητου καρτέλ Σιναλόα και άλλων σημαντικών καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, ως «παγκόσμιες τρομοκρατικές οργανώσεις». Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση στην προσπάθεια αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της διασυνοριακής διακίνησης ναρκωτικών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις συνιστούν μια συνεχή και αυξανόμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, την ακεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής, καθώς και για τα θεμελιώδη οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Η δράση τους έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών, την δημόσια υγεία και την οικονομική σταθερότητα.
Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο της εκτελεστικής εντολής που υπέγραψε πρόσφατα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία καλούσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού των καρτέλ και των «πολυεθνικών» συμμοριών ως τρομοκρατικών οργανώσεων. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας (2017-2021), ο Τραμπ είχε ήδη εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά τελικά δεν προχώρησε στην υλοποίησή του.
Μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να προετοιμάσει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίκληση ενός ιστορικού νόμου του 1798 (που αφορούσε τον ακήρυχτο πόλεμο με τη Γαλλία), ο οποίος θα του επέτρεπε να απελάσει μέλη συμμοριών χωρίς την απαίτηση δικαστικών αποφάσεων, απλοποιώντας έτσι τις διαδικασίες απέλασης και ενισχύοντας την ασφάλεια των συνόρων.
Η νέα Πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, δήλωσε πρόσφατα σε δημοσιογράφους ότι είναι ανοιχτή στην παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των καρτέλ ναρκωτικών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο χωρών. Η Σεϊνμπάουμ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πτήσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το μεξικανικό έδαφος, οι οποίες, όπως ανέφερε, «πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια» στο πλαίσιο της υπάρχουσας συνεργασίας.
Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι εν λόγω πτήσεις πραγματοποιούνται με την πλήρη συγκατάθεση της μεξικανικής κυβέρνησης και ότι τα αεροσκάφη δεν φέρουν οπλισμό. Ο κύριος σκοπός των πτήσεων αυτών είναι ο εντοπισμός εργαστηρίων παρασκευής φαιντανύλης, ενός εξαιρετικά επικίνδυνου συνθετικού οπιοειδούς που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνεργασία αυτή αποτελεί κρίσιμο στοιχείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διακίνησης ναρκωτικών και την προστασία των πολιτών και στις δύο χώρες.