«Καπέλα για τον Καναδά: Η Φωνή μας!»

Στον κόσμο των αξεσουάρ, λίγα έχουν αποκτήσει τόση πολιτική χροιά όσο το κόκκινο καπέλο «MAGA» (Make America Great Again – Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά), το οποίο έγινε σήμα κατατεθέν του Ντόναλντ Τραμπ για πάνω από οκτώ χρόνια. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ήρθε μια νέα εμφάνιση στην πιάτσα των καπελών που ενδέχεται να ανατρέπει τον θρόνο του.

Αυτή τη φορά, οι Καναδοί αντέτειναν με τα καπέλα «Canada Is Not For Sale» (Ο Καναδάς Δεν Πωλείται). Με φόντο τις απειλές του Τραμπ για υψηλούς δασμούς και την υποψία προσάρτησης της χώρας ως 51ης πολιτείας των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Οντάριο, Νταγκ Φορντ, άφησε την δική του σφραγίδα στην πολιτική σκηνή, εμφανιζόμενος σε περιφερειακή σύνοδο με αυτό το καπέλο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι Καναδοί αναζητούν στρατηγικές απέναντι στις απειλές του Τραμπ, σε μια περίοδο όπου η πιθανότητα εμπορικού πολέμου με τον ισχυρότερο γείτονα τους γίνεται όλο και πιο χειροπιαστή. Η κατάσταση έχει φέρει μια νέα αίσθηση ενότητας στον Καναδά.

Το μπλε καπέλο έγινε σύμβολο ομοψυχίας, με τους δημιουργούς του, Λίαμ Μούνεϊ και Εμα Κόχρεϊν, να το εμπνεύστηκαν έπειτα από ένα χλευαστικό σχόλιο του οικοδεσπότη του Fox News, Τζέσι Γουάτερς. Ο Γουάτερς εκφράστηκε υποτιμητικά για τον Φορντ, κάνοντας λόγο για πιθανή προσάρτηση του Καναδά, και αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης για τον Μούνεϊ και την Κόχρεϊν, που ήθελαν να δώσουν μια ενοποιημένη και θυμωμένη απάντηση στους θιασώτες του Τραμπ. Οι πωλήσεις του καπέλου εκτοξεύτηκαν, ειδικά μετά την δημόσια εμφάνιση του Φορντ που ενίσχυσε την αναγνωρισιμότητά του.

Σύντομα, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: πλέον έχουν πουληθεί πάνω από 45.000 καπέλα, με αρκετές παραγγελίες και από τις ΗΠΑ! Μάλιστα, η στήριξη του Φορντ προκάλεσε θετικές αντιδράσεις ακόμα και από πολιτικούς του αντιπάλους, όπως τον πρώην πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και την υπουργό Εξωτερικών Μελανί Ζολί.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Μανιτόμπα, Γουαμπ Κινιού, μίλησε για το έντονο αίσθημα «καναδικής υπερηφάνειας», το οποίο έκανε την εμφάνισή του μπροστά στις απειλές του γείτονα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν η πρωθυπουργός της Αλμπέρτα, Ντανιέλ Σμιθ, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για ένα κοινό ανακοινωθέν, επιθυμώντας να προστατεύσει την οικονομία της περιοχής της.

«Η Αλμπέρτα δεν θα συμφωνήσει να υποστεί τους δασμούς στην ενέργεια», δήλωσε η Σμιθ, επισημαίνοντας τη δύναμη και την σημασία του τομέα της ενέργειας για την περιοχή της. Ωστόσο, αυτή η στάση προκάλεσε αναταράξεις στους Συντηρητικούς, με τον Φορντ να εκφράζεται θυμωμένα, λέγοντας ότι «οι εθνικές ανάγκες πρέπει να υπερισχύουν των τοπικών συμφερόντων».

Η πολιτική σκηνή του Καναδά φαίνεται να περνά μια περίοδο αναταραχής, καθώς οι ηγέτες προσπαθούν να βρουν μια κοινή γλώσσα απέναντι στις προκλήσεις που θέτει ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι προεκτάσεις αυτών των σχέσεων θα είναι ασφαλώς ενδιαφέρουσες στο μέλλον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα