Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Καναδά-ΗΠΑ ξεκινά, με φόντο εμπορικές εντάσεις και ανακατατάξεις.
Ο Καναδάς επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με τις ΗΠΑ
Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνι, δήλωσε ότι η εποχή της στενής συνεργασίας μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στο τέλος της, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο Κάρνι υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούνται πλέον ένας αξιόπιστος εταίρος για τον Καναδά.
«Η ιστορική σχέση που είχαμε με τις ΗΠΑ, που βασιζόταν στην εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών και την αμοιβαία συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, έχει πλέον ολοκληρωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η δήλωση αυτή υποδηλώνει μια στρατηγική αναθεώρηση των καναδικών προτεραιοτήτων και μια πιθανή διαφοροποίηση των διεθνών συνεργασιών του Καναδά.
Επαφές με τον Πρόεδρο Τραμπ και Εμπορικές Αντιπαραθέσεις
Παρά την αλλαγή στάσης, ο Κάρνι αναμένει να συνομιλήσει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από αίτημα της Ουάσιγκτον. Η επικοινωνία αυτή έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης για την επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα οχήματα από τις ΗΠΑ, μια κίνηση που επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Καναδάς αντιδρά σθεναρά στις αμερικανικές εμπορικές πολιτικές. «Θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσης του Καναδά και δεν θα επιτρέψουμε να διχαστούμε για να εξυπηρετηθούν τα αμερικανικά συμφέροντα» τόνισε ο Κάρνι, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει με αντίμετρα.
Εμπορικά Αντίποινα και Προστασία των Καναδικών Συμφερόντων
Ο πρωθυπουργός Κάρνι δεσμεύτηκε για «εμπορικές ενέργειες αντιποίνων που θα έχουν τον μέγιστο δυνατό αντίκτυπο στις ΗΠΑ, ενώ θα ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στον καναδικό λαό». Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει την πρόθεση του Καναδά να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα και να προστατεύσει την καναδική οικονομία από τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών.
Οι Προϋποθέσεις για Διάλογο και η Δέσμευση του Κάρνι
Ο Μαρκ Κάρνι έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ. Η πρώτη είναι ο αμοιβαίος σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας του Καναδά. Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά μια συνολική συζήτηση για τα θέματα που επηρεάζουν τις οικονομίες και την ασφάλεια των δύο χωρών.
Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες δεν έχουν επικοινωνήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Κάρνι στις 14 Μαρτίου, οι προϋποθέσεις αυτές αποτελούν ένα πλαίσιο για την επανέναρξη του διαλόγου και την αποκατάσταση των σχέσεων.
Ο κ. Κάρνι έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει μια «νέα καναδική οικονομία», με άρση εμποδίων στις συναλλαγές μεταξύ των καναδικών επαρχιών. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς του Καναδά και στη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς εταίρους.