Η σημασία της Ευρωπαϊκής παρουσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία τονίστηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η φωνή της Ευρώπης να ακουστεί στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ειρήνης στην περιοχή.
Η δήλωση αυτή έρχεται αμέσως μετά από μια “ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση” στο Παρίσι με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά οι προσεγγίσεις και τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την ουκρανική κρίση. Η Κάλλας τόνισε τη ζωτική σημασία της διατήρησης των ΗΠΑ ως του στενότερου εταίρου της Ευρώπης. “Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτές τις συζητήσεις θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην Ευρώπη”, εξήγησε η Κάλλας, “επομένως, η Ευρώπη πρέπει να έχει ουσιαστική θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”. Η Κάλλας αναμένεται να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της στο Μόναχο, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τον ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Κιθ Κέλογκ, και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Ουόλτς. “Είναι θεμελιώδες”, τόνισε, “οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί να είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν οποιαδήποτε συμφωνία. Συνεπώς, μια συμφωνία αποκλείοντας αυτούς τους βασικούς παράγοντες είναι αδιανόητη”. Η εμπεριστατωμένη γνώση των ευρωπαϊκών θεσμών και η εμπειρία των Ουκρανών είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή εφαρμογή οποιασδήποτε ειρηνευτικής λύσης.
Στο επίκεντρο της συζήτησης: Η ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κάλλας επανέλαβε την σταθερή υποστήριξη της ΕΕ για τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή. Αναγνώρισε τις θεμιτές ανησυχίες του Ισραήλ σχετικά με την ασφάλειά του, αλλά τόνισε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων είναι απαραίτητη για την επίτευξη μίας βιώσιμης ειρήνης. “Είναι επιτακτική ανάγκη να οικοδομήσουμε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη”, δήλωσε η Κάλλας, εστιάζοντας στην ανάγκη για μία ξεκάθαρη στρατηγική για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, με τρόπο που να αποτρέπει την επάνοδο της Χαμάς στην εξουσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως βασικός παράγοντας στην περιοχή, πρέπει να έχει λόγο στη διαμόρφωση αυτής της λύσης. Η υποστήριξη της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή παραμένει ακλόνητη.
Οικονομική Βοήθεια και ο Ρόλος της Ευρώπης: Αναφορικά με τη δυνατότητα της Ευρώπης να αναπληρώσει ενδεχόμενη μείωση της αμερικανικής βοήθειας, η Ύπατη Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η Ένωση δεν διαθέτει ούτε τους οικονομικούς πόρους ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσει πλήρως τις ΗΠΑ στον διεθνή τους ρόλο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη διαδραματίζει ήδη καθοριστικό ρόλο στη διεθνή ανθρωπιστική χρηματοδότηση, συμβάλλοντας σημαντικά στην παγκόσμια σταθερότητα και την ανακούφιση των ανθρωπιστικών κρίσεων.