Η Ευρώπη ενισχύει τη στήριξή της προς την Ουκρανία, ενώ η αβεβαιότητα επικρατεί για τη μελλοντική αμερικανική βοήθεια.
Ετοιμότητα της ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδεχθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στην υποστήριξη της Ουκρανίας, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να μειώσει τη δέσμευσή της. “Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο, εμείς είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ευρωπαϊκή ευθύνη στο ουκρανικό ζήτημα.
Η πεποίθηση για τη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης
Παρά τις ανησυχίες, η Κάλας εξέφρασε την πεποίθησή της ότι “η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία“, προσφέροντας μια αίσθηση σιγουριάς σε μια περίπλοκη γεωπολιτική συγκυρία. Eπεσήμανε ότι η αποδυνάμωση της Ουκρανίας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ανεξάρτητα από τον εκάστοτε πρόεδρο.
Γεωπολιτικές επιπτώσεις και η θέση της Κάλας
“Όποιος και αν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πιστεύω ότι δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν στη Ρωσία να είναι η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο”, ανέφερε η Κάλας, τονίζοντας τη σημασία της ισορροπίας δυνάμεων στην παγκόσμια σκηνή. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενόψει της συνάντησης της “ομάδας επαφής” των συμμάχων του Κιέβου στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι τρόποι ενίσχυσης της ουκρανικής άμυνας.
Σεβασμός στην κυριαρχία της Γροιλανδίας
Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Γροιλανδία, η Κάλας τόνισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητά της πρέπει να γίνουν σεβαστές. “Η Γροιλανδία ανήκει στη Δανία και πρέπει να σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της“, δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού των διεθνών συνόρων και της αυτοδιάθεσης των κρατών.
Επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Δανίας
Επιπλέον, η ηγέτης της ευρωπαϊκής διπλωματίας αποκάλυψε ότι είχε πρόσφατα μια συζήτηση με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν. “Εισέφερα ότι οι σχέσεις μεταξύ Δανίας και ΗΠΑ είναι θετικές… Μου ανέφερε, επίσης, ότι είναι χαρούμενη που ο (νεοεκλεγείς αμερικανός) πρόεδρος δείχνει ενδιαφέρον για την Αρκτική, μια περιοχή κρίσιμη από πλευράς ασφαλείας και κλιματικής αλλαγής…”. Η συζήτηση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της διπλωματικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.