Η ιταλική κυβέρνηση εισάγει υποχρεωτική χρήση κράνους και ασφάλισης για τους οδηγούς ηλεκτρικών σκούτερ. Αυτή η απόφαση αποσκοπεί στη μείωση της «απρόσεκτης συμπεριφοράς» που έχει μετατραπεί σε σοβαρή απειλή για την ασφάλεια στους δρόμους.
Νέοι κανονισμοί εγκρίθηκαν από το ιταλικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και αναμένονται νεότερα μετά την υπογραφή του προέδρου, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, όπως η Lime της Uber, η Bird και η Dott, προειδοποίησαν ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να μειώσουν τη ζήτηση σε μία από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές.
Πέρυσι, το Παρίσι απαγόρευσε τα ηλεκτρικά σκούτερ μέσω δημοψηφίσματος, γεγονός που έχει φέρει ανησυχία στον κλάδο. Ο Αντρέα Τζιαρέτα, αντιπρόεδρος για τη Δυτική Ευρώπη της Dott, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του δηλώνοντας ότι «αυτό συνιστά σαμποτάζ» στην προοπτική των ηλεκτρικών σκούτερ στην Ιταλία.
«Οι κανόνες αυτοί είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε πίσω βήματα, αποτρέποντας τη χρήση των σκούτερ», πρόσθεσε. Ο Τζόρτζιο Καπιέλο, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Bird Italy, χαρακτήρισε τις νέες ρυθμίσεις «εντελώς ιδεολογικές», προειδοποιώντας ότι αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για τα 15.000 ηλεκτρονικά σκούτερ της εταιρείας κατά 70%, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.
«Όπως σε κάθε τομέα, ένα εχθρικό ρυθμιστικό πλαίσιο θα αναγκάσει τις εταιρείες να αποχωρήσουν», τόνισε στους Financial Times.
Στην Ιταλία, υπάρχουν περίπου 55.000 ηλεκτρικά σκούτερ διαθέσιμα προς ενοικίαση, προωθώντας μια «προσιτή και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή μεταφοράς». Ο καλός καιρός και η αύξηση του τουρισμού έχουν συμβάλει στην ταχεία ανάπτυξη αυτού του τομέα.
Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των σκούτερ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως η Ρώμη, όπου οι αναβάτες συχνά παρκάρουν τα σκούτερ τους σε στενά πεζοδρόμια, εμποδίζοντας την κυκλοφορία.
Ο αριθμός των ατυχημάτων με ηλεκτρικά σκούτερ έχει αυξηθεί σημαντικά, με 21 θανάτους το προηγούμενο έτος και 182 τραυματισμούς πεζών, σε αντίθεση με 9 θανάτους και 127 τραυματίες το 2021, σύμφωνα με την Istat, την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας.
Γύρω στο 50% των ατυχημάτων που καταγράφονται ετησίως περιλαμβάνει ξένους αναβάτες, κυρίως τουρίστες και εργαζόμενους στις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού, αναφέρει η Istat.
Ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι έχει δεσμευτεί να επεξεργαστεί την κατάσταση που έχει περιγράψει ως «ζούγκλα στους δρόμους» εξαιτίας των ηλεκτρικών σκούτερ, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στην «τέλους ατιμωρησίας και της ανεύθυνης συμπεριφοράς» για την ασφάλεια των πολιτών.