Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει δηλώσει ότι οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, καθώς και οι προηγμένοι αντιδραστήρες, μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια για την απολιγνιτοποίηση των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών της Ιταλίας, όπως η χαλυβουργία, η υαλουργία και η κεραμοποιία.
Αν και οι πυρηνικοί σταθμοί έχουν απαγορευτεί στην Ιταλία λόγω δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν το 1987 και το 2011, η σημερινή κυβέρνηση εργάζεται για την κατάρτιση κανονισμών που θα επιτρέψουν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
“Η Ιταλία είναι έτοιμη να επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό της μίγμα. Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση που δεν θα υποκαταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά θα τις υποστηρίξει, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο ενεργειακό μείγμα”, δήλωσε ο Πικέτο Φρατίν, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο στις προσεχείς δύο εβδομάδες.
Πρόπερσι, το Σεπτέμβριο, ο Φρατίν είχε δηλώσει ότι η Ιταλία στοχεύει να προχωρήσει στις ρυθμίσεις για τη χρήση των νέων τεχνολογιών πυρηνικής ενέργειας μέχρι τις αρχές του 2025. Ελπίζει μάλιστα ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο εντός του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ιταλία μπορεί να εξοικονομήσει έως και 17 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2050 εφόσον η πυρηνική ενέργεια καλύψει τουλάχιστον το 11% του ενεργειακού της μείγματος.
Ο Πικέτο Φρατίν ανήγγειλε ότι το ιταλικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (PNIEC) εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 22% στο μέλλον.