Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας θα πραγματοποιήσει σήμερα συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2025, εν μέσω εσωτερικών τριβών στο κυβερνητικό συνασπισμό σχετικά με την αύξηση της φορολογίας στις τράπεζες.
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να εξασφαλίσει περίπου 25 δισ. ευρώ για να στηρίξει μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν περικοπές στον φόρο εισοδήματος και στις ασφαλιστικές εισφορές για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Η Ρώμη προγραμματίζει να διευρύνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3,3% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, από 2,9% που αναμενόταν προηγουμένως, αναλαμβάνοντας επιπλέον δανειακή υποχρέωση ύψους 9 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν είτε μέσω περιορισμών στις δημόσιες δαπάνες είτε με αύξηση φόρων, όπως αναφέρει το Reuters.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να επικυρωθούν τα μέτρα, έχει προγραμματιστεί για τις 21:00 ώρα Ελλάδος.
Το υπουργείο Οικονομικών διεξάγει διαβουλεύσεις με τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αποκομίσει υψηλά κέρδη τα τελευταία χρόνια, για να βρουν τρόπους συμβολής στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η συζήτηση σχετικά με τη φορολόγηση των τραπεζών διαρκεί ήδη αρκετές εβδομάδες και έχει επηρεάσει και τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων, εν μέσω αβεβαιότητας για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέρι, από το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν “έκτακτες θυσίες” από εκείνους που μπορούν να τις αντέξουν και ότι η συμβολή των τραπεζών “δεν πρέπει να θεωρείται αδιανόητη”.
Αντίθετα, το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, επικεφαλής του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, έχει εκφράσει αντίθεση σε οποιαδήποτε αύξηση φόρων και υπήρξαν αντιδράσεις στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.
Πέρυσι, η Ιταλία είχε προκαλέσει θύελλα στις αγορές επιβάλλοντας φόρο 40% στα απρόσμενα κέρδη των τραπεζών, αλλά η κυβέρνηση τελικά τροποποίησε το σχετικό μέτρο και παρείχε ρήτρες εξαίρεσης στους δανειστές, γεγονός που δεν βοήθησε στην ενίσχυση των κρατικών οικονομικών.
Μείωση ελλείμματος, αύξηση του χρέους
Μερικές από τις προτάσεις για αύξηση των εσόδων που έχουν εξεταστεί από την κυβέρνηση περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της φορολόγησης δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών σε διευθυντικά στελέχη, καθώς και τροποποιήσεις στους κανόνες για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών (DTA).
Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ντίζελ και ενδέχεται να καταργήσει ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που ισχύουν για εταιρείες, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ανήλθε πέρυσι στο 7,2% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, πολύ πάνω από το ανώτατο όριο του 3% που έχει ορίσει το μπλοκ.
Προτού αποδεσμευτεί το “πράσινο φως” από την ΕΕ για μια λιγότερο φιλόδοξη μεταρρύθμιση του επταετούς προϋπολογισμού, η Ιταλία έχει ήδη υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2026, με στόχο να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το επόμενο έτος.
Ωστόσο, το χρέος της Ιταλίας, το οποίο είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, αναμένεται να φτάσει το 137,8% του ΑΕΠ το 2026 από 134,8% που καταγράφηκε πέρυσι, ενώ οι πρόσφατα αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ απαιτούν από τη χώρα να μειώνει σταθερά το έλλειμμα και το χρέος της από το 2025 και για επόμενα τέσσερα έως επτά χρόνια.
Ο Τζορτζέτι κάλεσε επίσης να αναθεωρηθούν οι κρατικές αποτιμήσεις που αφορούν την αντικειμενική αξία των ακινήτων, που συχνά είναι ξεπερασμένες και προσφέρουν αδικαιολόγητες φορολογικές ευκολίες. Η πρόταση αυτή, όπως και η φορολόγηση των τραπεζών, έχει προκαλέσει και πάλι αντιδράσεις από άλλες πολιτικές δυνάμεις στην κυβέρνηση.