Νέο μέτρο στην Εσθονία αποκλείει μη Ευρωπαίους πολίτες από τις τοπικές εκλογές
Ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Αλάρ Κάρις, επικύρωσε πρόσφατα μια συνταγματική τροποποίηση που απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τοπικές εκλογές. Η κίνηση αυτή εστιάζει κυρίως στη μεγάλη ρωσική μειονότητα της χώρας, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με την ενότητα και την ασφάλεια.
Η αλλαγή στο Σύνταγμα έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για την ασφάλεια, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Η έγκριση της τροποποίησης από την εσθονική Βουλή τον Μάρτιο υπογραμμίζει την ένταση που βιώνει η χώρα.
«Ο Πρόεδρος Αλάρ Κάρις επικύρωσε τον νόμο που τροποποιεί το Σύνταγμα της Εσθονίας, καταργώντας το δικαίωμα ψήφου σε τοπικές εκλογές για υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην Εσθονία», ανακοίνωσε επίσημα η εσθονική προεδρία, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που συνεπάγεται η απόφαση.
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, ο Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της «ενότητας της εσθονικής κοινωνίας». Τόνισε επίσης, ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση πως «το κράτος αποφάσισε να αποκλείσει τα άτομα που έχασαν το δικαίωμα ψήφου από την κοινωνική ζωή ή πως θεωρεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».
Το μέτρο επηρεάζει κυρίως περίπου 80.000 ρώσους πολίτες που ζουν στην Εσθονία, εκ των οποίων οι 65.000 έχουν δικαίωμα ψήφου. Η Εσθονία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991, έχει πληθυσμό 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, με 973.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.
Έως τώρα, οι μόνιμοι κάτοικοι της Εσθονίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών από χώρες εκτός ΕΕ, είχαν το συνταγματικό δικαίωμα να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές. Αυτό πλέον αλλάζει, δημιουργώντας ένα νέο τοπίο στην πολιτική συμμετοχή.
Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και των πρωτευουσών των χωρών της Βαλτικής, Ταλίν, Ρίγα και Βίλνιους, βρίσκονται σε συνεχή επιδείνωση, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Εσθονία και Λετονία φιλοξενούν σημαντικές ρωσόφωνες μειονότητες, οι οποίες συχνά διαφωνούν με τις εθνικές κυβερνήσεις, προκαλώντας φόβους ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτές τις διαφορές για να αποσταθεροποιήσει τις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Μετά την ανεξαρτησία της Εσθονίας από τη Σοβιετική Ένωση, περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων της ήταν μετανάστες από άλλες σοβιετικές δημοκρατίες, δημιουργώντας μια πολυπολιτισμική κοινωνία με σύνθετες δυναμικές.