Ισραηλινός στρατός κατέλαβε το πλοίο Handala με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα – Μελανσόν καταγγέλλει απαγωγή

Ένα πλοίο ανθρωπιστικής αποστολής προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκε από ισραηλινές δυνάμεις.

Η αποστολή του πλοίου Handala και η αντιμετώπιση από τον Ισραηλινό Στρατό

Το πολωμένο πλοίο Handala, δεύτερο στη σειρά από την αποστολή που ονομάζεται «Στόλος για την Ελευθερία», επιχειρούσε να παραβιάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας με σκοπό τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους που υποφέρουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο και τον λιμό. Ωστόσο, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κατέλαβαν το πλοίο και ανέκοψαν την πορεία του.

Το πλήρωμα εξέπεμψε σήμα κινδύνου, αναφέροντας πως ισραηλινοί κομάντος υπό τις εντολές του Πρωθυπουργού Νετανιάχου ανέλαβαν τον έλεγχο του πλοίου. Πριν την επέμβαση, σε κοντινή απόσταση είχαν εντοπιστεί πολεμικά πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που παρακολουθούσαν τη ζώνη.

Οι στόχοι και η σημασία της αποστολής στον ανθρωπιστικό τομέα

Η πρωτοβουλία, χρηματοδοτούμενη μέσω εκστρατείας δωρεών, είχε ως βασικό στόχο τη διάσπαση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται καθημερινά λόγω της έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών.

Το πλήρωμα εξέφρασε τη δέσμευσή του να ξεκινήσει απεργία πείνας σε περίπτωση που το πλοίο θα καταληφθεί και οι επιβαίνοντες συλληφθούν, δείχνοντας τη σοβαρότητα της αποστολής και τη βαθιά του προσήλωση σε ανθρωπιστικές αξίες.

Διεθνής συμφωνία και αντιδράσεις μετά τον αποκλεισμό

Η πρωτοβουλία αυτή συνέβη έξι εβδομάδες μετά τον απόπλου του πλοίου Madleen από την Ιταλία, που επίσης είχε ως σκοπό να παραδώσει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, επέβαλε αυστηρό αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα, απαγορεύοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας έως τα τέλη Μαΐου, όταν άρχισε μια μερική χαλάρωση.

Υπό την πίεση διεθνών φορέων, το Ισραήλ ανακοίνωσε την επανέναρξη ρίψεων βοήθειας με αλεξίπτωτα στη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή χωρών όπως η Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Καταδίκη από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς

Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς καταδίκασε την αναχαίτιση του πλοίου ως «νέο έγκλημα πειρατείας» σε διεθνή ύδατα, τονίζοντας ότι η Λωρίδα της Γάζας υφίσταται πολιορκία, γενοκτονία και λιμό. Η αντίδραση αυτή υπογραμμίζει το τεταμένο ανθρωπιστικό και πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα