Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ένα σημαντικό μέτρο στήριξης, προσφέροντας άδειες διαμονής και εργασίας, διάρκειας ενός έτους, σε περίπου 25.000 μετανάστες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την ανατολική Ισπανία τον περασμένο χρόνο. Η ανακοίνωση έγινε από το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης.
Οι σφοδρές πλημμύρες στα τέλη Οκτωβρίου προκάλεσαν τον θάνατο σε 220 και πλέον ανθρώπους. Οι πλημμύρες έπληξαν ιδιαίτερα την περιοχή γύρω από τη Βαλένθια, παρασέρνοντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας υπόγειους χώρους στάθμευσης και κατοικίες, και χαρακτηρίστηκαν ως μια από τις πιο σοβαρές φυσικές καταστροφές που έζησε η Ισπανία στη σύγχρονη ιστορία της. Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου 60.000 σπίτια, 105.000 οχήματα και πάνω από 10.000 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Πρόγραμμα αδειών διαμονής: Στήριξη σε πληγέντες και φοιτητές
Το νέο πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης, περιλαμβάνει και τη δυνατότητα χορήγησης φοιτητικών αδειών. Στόχος είναι να βοηθήσει τουλάχιστον 25.000 μετανάστες και τις οικογένειές τους που διέμεναν σε δήμους που επλήγησαν σοβαρά από τις πλημμύρες μεταξύ 28 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου.
«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των ατόμων από το εξωτερικό που βρίσκονται σε επισφαλή θέση, αποτρέποντας παράλληλα την παραμονή τους στη χώρα χωρίς νόμιμα έγγραφα», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου. Η παροχή αδειών εργασίας αποτελεί βασικό στοιχείο της προσπάθειας.
Η Ισπανία, υπό την ηγεσία της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ακολουθεί μια φιλόξενη πολιτική έναντι των μεταναστών, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η οποία υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η πολιτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, που επιδιώκουν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά τους. Παράλληλα, η νομιμοποίηση μεταναστών επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η κυβέρνηση εξετάζει σχέδια για τη νομιμοποίηση περίπου 900.000 μεταναστών χωρίς έγγραφα τα επόμενα τρία χρόνια, με στόχο τη διεύρυνση του εργατικού δυναμικού ενόψει της γήρανσης του πληθυσμού, καθώς η οικονομική ενσωμάτωση μεταναστών αποτελεί προτεραιότητα.