Ισλανδία: Καθ οδόν για δημοψήφισμα ένταξης στην ΕΕ

Η νέα κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της να διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ έως το 2027.

Η νέα πρωθυπουργός, Kristrún Frostadóttir, η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της σήμερα, τόνισε ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών που θα εξετάσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διατήρησης της ισλανδικής κορόνας σε σύγκριση με την υιοθέτηση του ευρώ.

Έχουμε συμφωνήσει στην πρόταση προς το κοινοβούλιο ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αυτό το δημοψήφισμα θα λάβει χώρα το αργότερο μέχρι το 2027“, ανέφερε η νέα υπουργός Εξωτερικών, Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir.

Η Gunnarsdóttir ηγείται επίσης του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Φιλελεύθερη Μεταρρύθμηση και αναμένεται να καθοδηγήσει τις ενταξιακές συνομιλίες.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από την εταιρεία Maskína τον Ιούνιο αποκάλυψε ότι η υποστήριξη για την ένταξη στην ΕΕ αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, λίγο πάνω από το 54% των συμμετεχόντων είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, ενώ η πλειονότητα θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες των νοικοκυριών θα βελτιωθούν με την ένταξη στο μπλοκ.

Στην εργασία του με τίτλο “Δημόσια Γνώμη για την ΕΕ στην Ισλανδία από το 1980”, που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, ο Ragnar Auðun Árnason σημειώνει ότι κατά την πλειοψηφία της δεκαετίας του 1980 και του 1990, η Ισλανδία ήταν γενικά διαιρεμένη σε τρία ισομερή στρατόπεδα σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ: υπέρ, κατά και αναποφάσιστοι.

Ωστόσο, σημαντικά γεγονότα όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, το Brexit και μια σειρά εσωτερικών ζητημάτων έχουν προκαλέσει τις τελευταίες δεκαετίες μια στροφή στην κοινή γνώμη, με τους Ισλανδούς να δείχνουν ολοένα και περισσότερο θετικοί στην προοπτική ένταξης.

Μάλιστα, μια σημαντική πλειοψηφία 74,2% των ερωτηθέντων από τη Maskína δήλωσε ότι είναι σημαντικό το θέμα να εξεταστεί μέσω δημοψηφίσματος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα