Οι Βορόνκοφ και Γκέρμαν αναμένεται να τονίσουν ότι η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος παραμένει σταθερή και ανησυχητική. Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα (S/2025/72), που δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου, επισημαίνεται ότι το ISIL/DA’ESH (Άραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος) διατηρεί την ικανότητά του να αντιστέκεται και να προσαρμόζεται, παρά τις προσπάθειες των κρατών μελών να στοχεύσουν την ηγεσία και τις οικονομικές του δραστηριότητες. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι η προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης παραμένει ευρέως διαδεδομένη και ότι εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε σημαντικά οικονομικά αποθέματα, τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια μόνο στο Ιράκ και τη Συρία. Η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και η οικονομική στήριξη του ISIS παραμένουν κρίσιμα ζητήματα.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να εστιάσουν την προσοχή τους στην κατάσταση στη Συρία και στην πιθανότητα το ISIS να προσπαθήσει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του μετά την αποχώρηση του πρώην Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Δεκέμβριο του 2024. Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα υπογραμμίζει τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ασταθούς κατάστασης από το ISIL/DA’ESH για την ενίσχυση της θέσης του, τονίζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία ότι αποθέματα προηγμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS), θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων. Η εξάπλωση των drones και η χρήση τους από τρομοκρατικές οργανώσεις αποτελεί αυξανόμενη απειλή.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 42.500 άτομα παραμένουν υπό κράτηση στους καταυλισμούς Αλ-Χολ και Ροζ, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και οι κρατούμενοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανασφάλεια και βία, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η ανθρωπιστική κρίση στους προσφυγικούς καταυλισμούς και η ευαλωτότητα των εκτοπισμένων ατόμων απαιτούν άμεση δράση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει επίσης τη χρήση νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών από το ISIL/DA’ESH και τις θυγατρικές του οργανώσεις. Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα σημειώνει ότι τα κράτη μέλη συνεχίζουν να αναφέρουν τη διάδοση προηγμένων τεχνολογιών, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση και η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Επισημαίνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές οργανώσεις για τη στρατολόγηση και τη ριζοσπαστικοποίηση νέων μελών. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην τρομοκρατία και η ριζοσπαστικοποίηση μέσω διαδικτυακών πλατφορμών είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα που απαιτεί διεθνή συνεργασία.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να καταλήξει σε συγκεκριμένες δράσεις και στρατηγικές για την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή.