Ιρλανδία: Κλείνουν Δυο Καταστήματα Ύστερα Από Κρίση στην Εστίαση

Η Ένωση Εστιατορίων της Ιρλανδίας (RAI) ανέφερε πρόσφατα ότι κατα closures, με δύο εστιατόρια ή καφετέριες να κλείνουν καθημερινά, αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τη βιομηχανία φιλοξενίας της χώρας. Αυτή την Τρίτη, ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών βγήκαν στους δρόμους, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας προς το ιρλανδικό κοινοβούλιο εκδηλώνοντας την απογοήτευσή τους.

Στην πόλη Κορκ, που είναι γνωστή για την γαστρονομική της παράδοση, η σεφ και ιδρύτρια της γνωστής σχολής μαγειρικής Ballymaloe, Νταρίνα Άλεν, εξέφρασε την οργή της. «Είμαι 76 ετών και ποτέ δεν έχω συμμετάσχει σε διαμαρτυρία. Ωστόσο, σηκώθηκα από πολύ νωρίς για να πάρω το τρένο από το Κορκ, γιατί ήμουν αποφασισμένη να στηρίξω αυτή τη δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Νταρίνα τονίζει επίσης: «Οι πολίτες είναι πραγματικά εξοργισμένοι παντού στη χώρα. Αισθάνονται ότι έχουν παραμεληθεί και ότι δεν τους εκτιμούν. Το μόνο που ζητούν είναι να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να μπορέσουν να πληρώσουν το προσωπικό τους, να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους και να εξασφαλίσουν τη μόρφωση των παιδιών τους. Δε μιλάμε για πολυτέλειες όπως ένα δεύτερο σπίτι στην Καραϊβική, αλλά για την απλή επιβίωση.»

Η πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ κατά 50%, από 9% σε 13,5%, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους επιχειρηματίες του κλάδου. Αν και ο συντελεστής είχε μειωθεί σε 9% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επαγγελματίες του τομέα υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για ανακοπή αυτής της μείωσης, δεδομένων των ανατιμήσεων στα έξοδα ενέργειας, των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και της μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης που προέρχεται από την κρίση του κόστους ζωής και την εργασία από το σπίτι.

Άλλοι παράγοντες ανησυχούν επίσης για τις επιπτώσεις της κρίσης στην εστίαση στα κεντρικά σημεία των ιρλανδικών πόλεων. Αναρωτιούνται αν οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις θα αντικατασταθούν από αλυσίδες όπως η Pret a Manger ή η Carluccio’s, που ήδη έχουν παρουσία στην Ιρλανδία.

Ο Stephen Buckley, ιδιοκτήτης πέντε steakhouses και ενός κρεοπωλείου που λειτουργεί από το 1930 στο Δουβλίνο, είναι επίσης ανήσυχος για την κατάσταση. «Οι επισκέπτες δεν έρχονται στην Ιρλανδία για τον καλό καιρό. Έρχονται για τον πολιτισμό και τα εστιατόρια και οι καφετέριες είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του πολιτισμού. Αν καταρρεύσουν τα εστιατόρια, καταρρέει και ο πολιτισμός και οι άνθρωποι θα σταματήσουν να επισκέπτονται την πόλη». Σημειώνει ότι, «ακόμα κι αν αγνοήσεις τον ΦΠΑ, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι επιχειρηματίες ζουν από μήνα σε μήνα».

δειτε ακομα

δειτε ακομα