Στη Νότια Φλόριντα, τουλάχιστον 30 πολυώροφες πολυκατοικίες και κομψά ξενοδοχεία κατά μήκος της ακτής παρουσιάζουν προοδευτική καθίζηση, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας πρόσφατης μελέτης.
Τα 35 κτίρια που μελετήθηκαν βρίσκονται κατά μήκος μιας λωρίδας σχεδόν 19 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από το Miami Beach μέχρι το Sunny Isles, και έχουν βυθιστεί κατά 2 έως 8 εκατοστά.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι περίπου το μισό από αυτά τα κτίρια χτίστηκαν μόλις την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές από την Σχολή Θαλάσσιων και Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου.
«Η κλίμακα της καθίζησης στην ακτογραμμή της Νότιας Φλόριντα ήταν απρόσμενη», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Farzaneh Aziz Zanjani. «Αυτή η μελέτη επισημαίνει την αναγκαιότητα συνεχούς παρακολούθησης και ενός βαθύτερου διαλόγου σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις αυτών των κατασκευών.»
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι παλιρροϊκές ροές και οι κατασκευαστικές δραστηριότητες σε απόσταση 320 μέτρων από τα κτίρια έχουν συμβάλλει στην αναφερόμενη καθίζηση.
Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, οι επιστήμονες κατέγραψαν τις μεταβολές, με την καθίζηση να είναι εντονότερη στα κτίρια του Sunny Isles Beach. Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν επίσης βυθίσεις σε βόρειες περιοχές, κατά μήκος των παραλιών κομητειών όπως αυτές του Broward και του Palm Beach.
Η περιοχή επιστημονικής μελέτης περιλάμβανε και το Surfside, όπου το Champlain Towers South κατέρρευσε τον Ιούνιο του 2021, με 98 θανάτους. Παρ’ όλα αυτά, η κατάρρευση φαίνεται πως οφείλεται στην φθορά του σκυροδέματος που προήλθε από κακή συντήρηση και λανθασμένο σχεδιασμό.
Υπήρξε πιθανώς σοβαρός αντίκτυπος από το τραγικό γεγονός στη Φλόριντα πριν από λίγες εβδομάδες.
Η κατάρρευση των Champlain Towers South στο Surfside σόκαρε τη χώρα, αφήνοντας τουλάχιστον 95 νεκρούς και αναρωτηθήκαμε όλοι πώς συνέβη αυτό. pic.twitter.com/Y8TgXEtdXh
— Spike Cohen (@RealSpikeCohen) Ιούλιος 16, 2021
Η καταστροφή στο Surfside ανέδειξε την ανάγκη παρακολούθησης της δομικής ακεραιότητας των οικοδομημάτων, «ιδιαίτερα σε περιοχές με επιβαρυμένες περιβαλλοντικές συνθήκες», ανέφεραν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές φαίνεται πως επιθυμούν να διερευνήσουν περαιτέρω μήπως διαφορετικά τμήματα των κτιρίων βυθίζονται με διαφορετικούς ρυθμούς, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και μακροχρόνιες ζημιές.
Αλλά και μία ξεχωριστή μελέτη από φέτος έδειξε ότι κτήρια σε μεγάλες πόλεις κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ βυθίζονται. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Virginia Tech και το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ, περιοχές όπως η Νέα Υόρκη, το Λονγκ Άιλαντ, η Βαλτιμόρη και η Βιρτζίνια Μπιτς βυθίζονται ταχύτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.