Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται να έχει βρει τη «χρυσή τομή» στις σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς φαίνεται ότι για πρώτη φορά καταφέρνει να «περιορίσει» την αντίδραση του Τελ Αβίβ απέναντι στην πρόσφατη επίθεση από την Τεχεράνη, προτού η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω.
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Χαραμίδης στο “Πρώτο Θέμα”, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κρίσης που πλήττει τη Μέση Ανατολή. Η στρατηγική που προωθεί ο Μπάιντεν φαίνεται να επικεντρώνεται στη «λογική» και όχι στα «άκρα». Στις τελευταίες 48 ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει λακωνικές απαντήσεις σε δημοσιογράφους σχετικά με το μέλλον στην περιοχή. Έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πυρηνικά προγράμματα της Τεχεράνης δεν είναι στο στόχαστρο και ότι οι πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν δεν είναι επίσης εκτός συζήτησης.
Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, έχουν εντοπίσει μια «κερκόπορτα» για να αντιμετωπίσουν την «αδιάλλακτη» στάση του Νετανιάχου και έχουν ήδη δημιουργήσει το πλαίσιο για μια κοινή απάντηση στο Ιράν. Μέχρι πριν από μερικές ώρες, ήταν αβέβαιο ποια θα ήταν η αντίδραση του Ισραήλ, σήμερα, ωστόσο, διαφαίνεται ότι έχουμε μια αρχική συμφωνία που, αν και δεν επιλύει την κρίση, μπορεί να απομακρύνει την προοπτική ενός ολικού πολέμου κατά ένα βήμα.
Παρά τη μη βεβαιότητα που επικρατεί σε τέτοιες καταστάσεις, το βασικό ερώτημα σήμερα φαίνεται να έχει αλλάξει από το «πότε θα ξεκινήσει ο μεγαλύτερος πόλεμος στην περιοχή» σε «πώς έχει καταφέρει η αμερικανική διπλωματία να φέρει μια σχετική ηρεμία στο χάος».
Δεν είναι σαφές, και πιθανόν να μην γίνει γνωστό και στο μέλλον, τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, δηλαδή του Μπάιντεν και του Νετανιάχου. Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις αποτυχημένες προσπάθειές του να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για καθοριστικά ζητήματα της κρίσης, σήμερα δείχνει να έχει μια πιο σταθερή επιρροή.
Είναι φανερό ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να μετατρέψει το Τελ Αβίβ σε κάτι λιγότερο από έναν κοντινό σύμμαχο. Ο Τζο Μπάιντεν κατανοεί ότι η τρέχουσα κρίση έχει τις ρίζες της και στη δική του πολιτική, καθώς κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Ομπάμα, μετατόπισε την αμερικανική προσοχή προς την Ασία, αφήνοντας ένα κενό στη Μέση Ανατολή.
Προβλέψεις για το μέλλον παραμένουν πάντα δύσκολες, ωστόσο, η επιλογή της κυβέρνησης Νετανιάχου να αποφύγει περισσότερη ένταση ή να αμφισβητήσει τις δηλώσεις του Μπάιντεν, μπορεί να υποδηλώνει έναν δρόμο προς τη σταθερότητα. Είναι μια «win-win» κατάσταση για το Τελ Αβίβ να έχει την αμερικανική στήριξη στην επιχείρηση απάντησης στην Τεχεράνη.