ΗΠΑ: Αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση στα σύνορα με το Μεξικό

Η Κάμαλα Χάρις, σε μία προσπαθεια να αντεπιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, επισκέφτηκε χθες το μεθοριακό τμήμα με το Μεξικό, εστιάζοντας στην ασφάλεια των συνόρων και ζητώντας να «κάνει περισσότερα» για τη βελτίωση του μεταναστευτικού συστήματος των ΗΠΑ. Αυτή ήταν η πρώτη της επίσκεψη στην περιοχή εδώ και τρία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο Ντάγκλας, μια κομβική πόλη της Αριζόνα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε την ανάγκη για μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι επενδύει στη «ρητορική» και όχι στα «αποτελέσματα». «Ο αντίπαλός μου επιδείνωσε την κατάσταση στα σύνορα, τροφοδοτώντας τον φόβο και τη διαίρεση», πρόσθεσε.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Τραμπ, ο οποίος είναι 78 ετών, είχε εμποδίσει ένα νομοσχέδιο του προεδρού Τζο Μπάιντεν, το οποίο θα εισήγαγε πιο αυστηρές ρυθμίσεις στην πολιτική μετανάστευσης. Η Χάρις, σε περίπτωση εκλογής της, υποσχέθηκε να επαναφέρει αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την ταχύτερη απέλαση παράτυπων μεταναστών καθώς και την πρόσληψη περισσότερων συνοριοφυλάκων και δικαστικών λειτουργών.

«Αυτό το νομοσχέδιο ήταν ο πιο σταθερός συμβιβασμός που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η υποψήφια των Δημοκρατικών, προσθέτοντας επίσης ότι θα κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει τα σύνορα και να περιορίσει τις παράνομες αφίξεις μεταναστών.

Στη στρατηγική της, η πρώην εισαγγελέας σχεδιάζει να απαγορεύσει στους μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ την δυνατότητα να ζητούν άσυλο. Σκοπεύει επίσης να ενισχύσει τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και να αυξήσει τον εξοπλισμό για τον εντοπισμό της φεντανύλης, ενός επικίνδυνου ναρκωτικού που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στη χώρα.

Με την επίσκεψή της αυτή, στοχεύει να κερδίσει την υποστήριξη αναποφάσιστων ψηφοφόρων σε ένα ζήτημα που θεωρείται αδύναμο σημείο της. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, προγραμματίζει μαζικές απελάσεις και έχει αναδείξει τη μετανάστευση ως κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας, εξαπολύοντας μάλιστα ψευδείς ειδήσεις για Αϊτινούς μετανάστες.

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος κατηγορεί την Χάρις και τον Μπάιντεν για την κατάσταση στα σύνορα, αναφερόμενος στην «ανικανότητα» της Χάρις, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν της είχε αναθέσει την ευθύνη της επίλυσης των ριζών του μεταναστευτικού ζητήματος.

Από την πλευρά της, η Χάρις υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει υγειονομική αντίφαση ανάμεσα στην ασφάλεια των συνόρων και τη δημιουργία ενός ανθρώπινου συστήματος μετανάστευσης. Δήλωσε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για τη βελτίωση του καθυστερημένου συστήματος, τονίζοντας ότι η διαδικασία των αιτημάτων για άσυλο μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Η Χάρις σκοπεύει να προσλάβει περισσότερο προσωπικό για να διευκολύνει την επεξεργασία των αιτημάτων απευθείας στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Επιπλέον, ανέφερε την προοπτική να παρέχει «έναν δρόμο πρόσβασης στην ιθαγένεια» για τους μετανάστες που έχουν αποδείξει την αξία τους, απευθυνόμενη κυρίως στους εργαζόμενους της αγροτικής οικονομίας και τους «Dreamers», που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά.

Η στήριξη αυτών των ομάδων, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα