Ινδία: Δεύτερη Μεγαλύτερη Πηγή Απαγορευμένων Τεχνολογιών για τη Ρωσία

Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η Ινδία έχει αναδειχθεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής κρίσιμων και απαγορευμένων τεχνολογιών προς τη Ρωσία, όπως αναφέρει το Bloomberg. Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση τις διεθνείς προσπάθειες να περιοριστούν οι εξαγωγές που ενισχύουν την πολεμική μηχανή του προεδρικού γραφείου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Κίνα.

Οι ινδικές εξαγωγές απαγορευμένων προϊόντων, όπως μικροτσίπ, κυκλώματα και μηχανήματα, ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο και τον Μάιο, σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με προηγούμενους μήνες, ενώ καταγράφηκαν εκτινάξεις στα 95 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο. Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι πολλές από τις συνομιλίες με τους Ινδούς ομολόγους τους έχουν αποβεί άκαρπες.

Η Ινδία υποστηρίζει τη Ρωσία

Νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι σχεδόν το 20% της τεχνολογίας που αποστέλλεται στο στρατιωτικό και βιομηχανικό σύστημα της Ρωσίας καταφθάνει από την Ινδία. Τονίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους να περιορίσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας, σχεδόν δύο χρόνια και μισό μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Προϊόντα διπλής χρήσης που προορίζονται απευθείας στη Ρωσία είναι απαγορευμένα για εξαγωγή, οδηγώντας τη Ρωσία στην αναζήτηση αυτών μέσω τρίτων χωρών.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα επανέλθει με τις ανησυχίες του προς τους Ινδούς αξιωματούχους και τις επιχειρήσεις.

Η στρατηγική των ΗΠΑ και της Ε.Ε. εστιάζει σε μια λίστα τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρωσικών όπλων.

Η Ρωσία διαθέτει σημαντικό απόθεμα σε ρούπια

Καθώς οι σύμμαχοι προσπαθούν να περιορίσουν τις διαδρομές αυτές —με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποτελούν κυρίαρχα σημεία διαμετακόμισης— νέες οδοί έχουν αναδειχθεί, περιλαμβάνοντας την Ινδία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.

Ο ρόλος της Ινδίας

Η συμμετοχή της Ινδίας στη μεταφορά τέτοιων αγαθών περιπλέκει τη συνεργασία των ΗΠΑ και Ε.Ε. με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ακόμα και όταν αυτή ενισχύει τις σχέσεις με τον Πούτιν. Παρά τις επιθυμίες των συμμάχων για περιορισμό των ρωσικών πωλήσεων, η Ινδία έχει καταστεί βασικός αγοραστής ρωσικού πετρελαίου. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, σημαντική είναι η ηγετική θέση που κατέχει η Ρωσία σε απόθεμα ρουπίας, αποκτηθείσα μέσω αυτών των συναλλαγών πετρελαίου.

Η Ινδία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των κυρώσεων από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, με αξιωματούχους να επισκέπτονται τη χώρα σε αρκετές περιπτώσεις για να περιορίσουν τις αποστολές. Πολλές ινδικές εταιρείες έχουν ήδη υποστεί δυτικές κυρώσεις.

Τον Ιούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Wally Adeyemo, προειδοποίησε ανώτερους αξιωματούχους της Συνομοσπονδίας Ινδικής Βιομηχανίας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ινδικές εταιρείες και τράπεζες που συνεργάζονται με τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα