Οι Έλληνες μετανάστες έφτασαν στη Βραζιλία γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, όπου τους υποδέχτηκε ο βραζιλιάνικος λαός με θετική διάθεση και σεβασμό. Επέλεξαν αυτή τη χώρα της Νότιας Αμερικής ως τη νέα τους πατρίδα. Πέρυσι, με την υπογραφή του Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, εδραιώθηκε επίσημα ο «Εθνική Ημέρα Έλληνα Μετανάστη», η οποία αναγνωρίζει τη συνεισφορά των Ελλήνων στη βραζιλιάνικη κοινωνία.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2024, γιορτάστηκε η πρώτη επέτειος της «Dia Nacional do Imigrante Grego» στην Ομοσπονδιακή Βουλή, όπου συμμετείχαν πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και ο προτεινόμενος του νόμου, βουλευτής Zacharias Calil, καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων και ο πρεσβευτής Ιωάννης Τζόβας-Μουρούζης.
Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο κ. Calil, παιδοχειρουργός και με καταγωγή από την Συρία, τόνισε τη σημασία αυτού του εορτασμού, αναφέροντας πως αποτελεί αναγνώριση της συμβολής των Ελλήνων μεταναστών στην ανάπτυξη και πρόοδο της Βραζιλίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Calil, «Η Βραζιλία είναι παραδοσιακά μια χώρα ανοιχτή στους μετανάστες, οι οποίοι συνεχώς εμπλουτίζουν τον πολιτισμό και την οικονομία μας. Οι Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι ήρθαν από το 1883 και μετά, έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας, εργάστηκαν και ενσωματώθηκαν στην κοινωνία μας. Σήμερα, οι Έλληνες και οι απόγονοί τους απαντούν σε όλη τη Βραζιλία».
Η μετανάστευση των Ελλήνων, όπως επεσήμανε ο κ. Calil, έχει τις ρίζες της στην Αυτοκρατορία, με την αύξηση των μεταναστών να ξεκινά με τις οικογένειες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Dom Pedro II. Μια από τις πρώτες οικογένειες που ήρθαν είναι οι Καλόγερα από την Κέρκυρα το 1841, με ηγέτη τον Joao Batista Calogeras, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική του κράτους.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι περίπου 30 χιλιάδες Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στη Βραζιλία τα τελευταία 170 χρόνια.
Η επιλογή της 21ης Σεπτεμβρίου για τη γιορτή δεν είναι τυχαία, καθώς είναι η ημερομηνία ίδρυσης της πρώτης οργανωμένης ελληνικής κοινότητας, που συστάθηκε στην πολιτεία Σάντα Καταρίνα το 1883, με κυρίως Δωδεκανησίους μετανάστες, σύμφωνα με το έργο «Οι Έλληνες στη Βραζιλία» του Savas Apostolo Pitsica.